ΗΠΑ: Αποχωρούν στρατιωτικά και από το Ιράκ

26/07/2021, 13:23
ΗΠΑ: Αποχωρούν στρατιωτικά και από το Ιράκ

Τη συμφωνία τερματισμού της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ έως τα τέλη του 2021 θα υπογράψουν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι.

Με τη συμφωνία τερματίζεται επισήμως η αμερικανική αποστολή μάχης στο Ιράκ ύστερα από 18 και πλέον χρόνια.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ο Μπάιντεν αποσύρει τις τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν έως τα τέλη Αυγούστου, ολοκληρώνονται οι αμερικανικές αποστολές μάχης στους δύο πολέμους που ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους ξεκίνησε κατά τη δική του θητεία.

Μπάιντεν και Καντίμι θα συναντηθούν στο Οβάλ Γραφείο για τις πρώτες διά ζώσης συνομιλίες τους στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράκ.

Στη δήλωση που θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση θα ανακοινωθεί το τέλος της αμερικανικής αποστολής μάχης στο Ιράκ, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ που επικεντρώνονται στο να αντιμετωπίσουν όσους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν απομείνει. Ο ρόλος των ΗΠΑ στο Ιράκ θα μεταστραφεί πλήρως και θα έχει εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό προς τον ιρακινό στρατό χαρακτήρα.

Η αλλαγή αυτή δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη στραφεί προς την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.

Η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία εισέβαλε στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 με βάση τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση του τότε Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Σαντάμ εκδιώχθηκε από την εξουσία, αλλά ποτέ δεν βρέθηκαν τέτοιου είδους όπλα.

Τα τελευταία χρόνια ο βασικός ρόλος της αμερικανικής αποστολής ήταν να συνδράμει στην ήττα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Η ανακοίνωση ΗΠΑ-Ιράκ αναμένεται να περιλαμβάνει λεπτομέρειες για μια σειρά μη στρατιωτικών συμφωνιών που σχετίζονται με την υγεία, την ενέργεια και άλλους τομείς.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δώσουν στο Ιράκ 500.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, δήλωσε ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επίσης 5,2 εκατ. δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αποστολή των ΗΠΑ για να παρακολουθήσει τις εκλογές του Οκτωβρίου στο Ιράκ.