Mitsubishi: Δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων

19/08/2021, 14:42
Mitsubishi: Δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων

Δικαστήριο στη Νότια Κορέα διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Mitsubishi στη χώρα επειδή ο ιαπωνικός βιομηχανικός κολοσσός είχε κάνει χρήση καταναγκαστικής εργασίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα είναι τεταμένες εδώ και δεκαετίες λόγω της σκληρής αποικιοκρατικής κυριαρχίας του Τόκιο στην κορεατική χερσόνησο την περίοδο 1910-1945.

Περίπου 780.000 Κορεάτες υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία από την Ιαπωνία στη διάρκεια των 35 χρόνων της κατοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Σεούλ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι γυναίκες που έγιναν σκλάβες του σεξ από τα ιαπωνικά στρατεύματα.

Σε μια ιστορική απόφαση το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη Mitsubishi Heavy Industries να καταβάλει αποζημιώσεις σε μια χούφτα θύματα, όμως η ιαπωνική εταιρία αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση.

Και νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι οικογένειες επιζώντων τεσσάρων από τα θύματα ζήτησαν από το δικαστήριο να κατάσχει τις μετοχές που κατέχει η Mitsubishi Heavy Industries στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το Yonhap.

Δικαστήριο τούς δικαίωσε, διατάζοντας την κατάσχεση μετοχών αξίας περίπου 850 εκατ. γουόν (725.000 δολαρίων) που κατέχει η ιαπωνική εταιρία στην LS Mtron, νοτιοκορεατική εταιρία κατασκευής βιομηχανικών μηχανημάτων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ποσό αυτό καλύπτει τα 80 από τα 150 εκατ. γουόν που πρέπει να καταβληθούν σε καθένα από τα θύματα και (καλύπτει) τις ζημίες που συνδέονται με την καθυστέρηση της πληρωμής.

"Απαιτούμε από τη Mitsubishi να παραδεχθεί το ιστορικό γεγονός, να ζητήσει συγγνώμη και να αποζημιώσει τα θύματα", ανέφερε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες, σύμφωνα με το Yonhap.

Η Ιαπωνία δηλώνει ότι το δικαίωμα των θυμάτων να ενάγουν την Ιαπωνία απαλείφθηκε με τη συνθήκη του 1965, με την οποία η Σεούλ και το Τόκιο αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους και η οποία περιελάμβανε ένα πρόγραμμα επανορθώσεων ύψους περίπου 800 εκατ. δολαρίων με τη μορφή επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων.