Άμεση οικονομική βοήθεια σε Νέα Υόρκη και Νιού Τζέρσεϊ μετά την "Άιντα"

03/09/2021, 21:28
Άμεση οικονομική βοήθεια σε Νέα Υόρκη και Νιού Τζέρσεϊ μετά την

Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ δήλωσαν σήμερα ότι αναμένεται να λάβουν σημαντική χρηματοδότηση και βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφού οι αιφνίδιες πλημμύρες από την τροπική καταιγίδα Άιντα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές, σκοτώνοντας τουλάχιστον 46 ανθρώπους στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, ανακοίνωσε πολιτειακές επιχορηγήσεις ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε μικρές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές και προανήγγειλε την αναμενόμενη ομοσπονδιακή βοήθεια, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για την Πολιτεία.

«Αυτή ήταν μια θανατηφόρα και επικίνδυνη καταιγίδα και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές της», δήλωσε ο Μέρφι σε συνέντευξη Τύπου στο Μίλμπερν, μια προαστιακή πόλη δυτικά του Νιούαρκ που επλήγη με σφοδρότητα από τις πλημμύρες. «Η βοήθεια έρχεται», είπε.

Ο Μέρφι τόνισε ότι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολιτεία, δύο περισσότεροι σε σχέση με τον χθεσινό απολογισμό, και τουλάχιστον 6 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 16 θάνατοι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν επίσης τέσσερις θανάτους στην Πενσυλβάνια και τον θάνατο ενός αστυνομικού στο Κονέκτικατ.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ προανήγγειλε επίσης την άφιξη ομοσπονδιακής βοήθειας αφού ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε το αίτημά της για κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

Όπως και πολλοί άλλοι ηγέτες στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη, η Χόκουλ τόνισε την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αυξάνονται σε συχνότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η Χόκουλ τόνισε ότι θα συγκαλέσει μια ομάδα εργασίας που θα υποβάλει αναφορά που θα καταγράφει τις αδυναμίες στην αντιμετώπιση της Άιντα από τις αρμόδιες αρχές της Νέας Υόρκης και θα προτείνει βελτιώσεις.

«Ορισμένοι άνθρωποι χαρακτήρισαν αυτό ένα γεγονός που είχε να συμβεί 500 χρόνια. Δεν το δέχομαι», είπε. «Δεν θα λέμε πια ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό κυριολεκτικά μπορεί να συμβεί την επόμενη εβδομάδα».

Ο Μπάιντεν προγραμματίζεται να ταξιδέψει στη Λουιζιάνα σήμερα για να συναντηθεί με τον κυβερνήτη Τζον Μπελ Έντουαρντς και να επιβλέψει τις ζημιές που προκάλεσε η Άιντα, η οποία άφησε τους κατοίκους της περιοχής χωρίς νερό, με ελλείψεις σε τρόφιμα, χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και με περισσότερα από 800.000 νοικοκυριά να παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Η καταιγίδα Άιντα, που την Κυριακή έφτασε στη Λουιζιάνα, ενδέχεται να προκάλεσε περισσότερα θύματα στα βορειοανατολικά, όπου οι πλημμύρες αιφνιδίασαν τους κατοίκους, με ορισμένους να πνίγονται μέσα στα υπόγειά τους και άλλοι μέσα στα αυτοκίνητά τους.