Αγγ. Μέρκελ για εκλογές και CDU: Ο λογαριασμός γίνεται στο τέλος

09/09/2021, 14:00
Αγγ. Μέρκελ για εκλογές και CDU: Ο λογαριασμός γίνεται στο τέλος

«Ο λογαριασμός γίνεται στο τέλος», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, ενώ, σχετικά με το ενδεχόμενο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να μείνει για πρώτη φορά εκτός Καγκελαρίας, παραδέχτηκε ότι «έπειτα από 16 χρόνια ήταν γνωστό σε όλους ότι δεν θα επιστρέφαμε αυτομάτως και αβίαστα στην Καγκελαρία». Επεφύλαξε δε κολακευτικά λόγια για τον υποψήφιο του αντίπαλου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας στην φθινοπωρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο, η κυρία Μέρκελ ανέδειξε ακόμη ως σημαντικότερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση το προσεχές διάστημα τα θέματα κράτους δικαίου, ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, μετανάστευσης και περιβάλλοντος.

«Μιλήσαμε για τα θέματα τα οποία είναι ασφαλώς προφανή, όπως το κράτος δικαίου. Μίλησα επίσης για μία ακόμη φορά για την πολιτική γειτονίας, από τα δυτικά Βαλκάνια μέχρι την Λευκορωσία και την Τουρκία. Αυτά είναι όλα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν διαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται και το θέμα της μετανάστευσης. Εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ας πούμε ένα τρωτό σημείο και σε αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και επέστησε την προσοχή ιδιαίτερα στο θέμα της πολιτικής για το κλίμα και τη δέσμευση της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα. «Πιστεύω ότι το ΕΛΚ έχει εδώ την απολύτως ορθή προσέγγιση: από τη μία πλευρά φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα, αλλά ταυτόχρονα όχι εναντίον της οικονομίας», τόνισε η Καγκελάριος και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Η Καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ανησυχεί ότι ο απολογισμός του έργου της μπορεί να επισκιαστεί από την ενδεχόμενη παραμονή του κόμματός της εκτός Καγκελαρίας έπειτα από «16 χρόνια Μέρκελ», έσπευσε πρώτα να ξεκαθαρίσει ότι η μάχη συνεχίζεται. «Βρισκόμαστε στη μέση του προεκλογικού αγώνα και αισθάνομαι πραγματικά ότι γίνεται αγώνας (...) Δεν θέλω να αναμιχθώ και να προχωρήσω σε εικασίες, αλλά θα δοθούν μάχες και ο λογαριασμός θα έρθει στο τέλος. Το γεγονός ότι έπειτα από 16 χρόνια η επιστροφή στην Καγκελαρία δεν θα γινόταν αυτομάτως και αβίαστα, ήταν απολύτως ξεκάθαρο στο CDU και στο CSU», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ κληθείσα να αναφέρει τι εκτιμά περισσότερο στον υποψήφιο Καγκελάριο του SPD και σημερινό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σημείωσε: «Εκτιμώ το γεγονός ότι όταν συζητούμε κάτι μεταξύ μας και συνεννοούμαστε, τότε το τηρούμε και οι δύο».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ