2 δισ. δόσεις εμβολίου της ASTRA ZENECA προμηθεύτηκαν χώρες σε όλο τον κόσμο

24/11/2021, 12:07
2 δισ. δόσεις εμβολίου της ASTRA ZENECA προμηθεύτηκαν χώρες σε όλο τον κόσμο

Η AstraZeneca και οι συνεργάτες της έχουν προμηθεύσει τους τελευταίους 11 μήνες, σε περισσότερες από 170 χώρες, σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την COVID-19.

Περίπου τα δύο τρίτα εξ΄ αυτών έχουν φτάσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175 εκατομμυρίων δόσεων που παραδόθηκαν σε 130 χώρες μέσω του μηχανισμού COVAX.

Αυτό το ορόσημο, έρχεται μέσα σε λίγο παραπάνω από 18 μήνες αφότου η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη και διανομή παγκοσμίως -χωρίς κέρδος- ενός εμβολίου για την COVID-19, και σε λιγότερο από 12 μήνες μετά την πρώτη του αδειοδότηση για έκτακτη χορήγηση, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Pascal Soriot, Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, δήλωσε: «Το εμβόλιό μας διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Εκτιμάται ότι σώθηκαν ένα εκατομμύριο ζωές, ότι προελήφθησαν 50 εκατομμύρια μολύνσεις ενώ χορηγήθηκαν δύο δισεκατομμύρια δόσεις. Οι αριθμοί είναι αξιοσημείωτοι και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έβαλαν κατά μέρος τη δική τους ζωή για να βοηθήσουν σε αυτή την απίστευτη προσπάθεια. Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου πρέπει ακόμη να εμβολιαστεί και υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, σήμερα είναι μια ημέρα υπερηφάνειας και μία απόδειξη για το τί μπορεί να επιτευχθεί όταν εργαζόμαστε όλοι μαζί».

Ο καθηγητής Sir Andrew J Pollard, Διευθυντής του Oxford Vaccine Group, δήλωσε: «Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή και αποτελεί φόρο τιμής στις προσπάθειες των ερευνητών που ανέπτυξαν και δοκίμασαν το εμβόλιο, του προσωπικού που το κατασκευάζει και συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα, των ομάδων logistics που το μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, των ομάδων των εμβολιαστών που φροντίζουν για να κάνουμε το εμβόλιο καθώς και των ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα μας κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, από την πρώτη τους δόση στις 23 Απριλίου 2020».

Μέχρι σήμερα, το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca (ChAdOx1-S [Ανασυνδυασμένο]) εκτιμάται ότι βοήθησε στην πρόληψη 50 εκατομμυρίων περιπτώσεων COVID-19, πέντε εκατομμυρίων νοσηλειών και συνέβαλε ώστε να σωθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές. Από τα συνολικά στοιχεία στις κλινικές δοκιμές και τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου, έχει αποδειχτεί ότι το εμβόλιο έχει ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας.

Η AstraZeneca συνεχίζει να συνεργάζεται με κυβερνήσεις, οργανισμούς και συνεργάτες ώστε να εξασφαλίσει ευρεία και δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο.