O πλανήτης αποχαιρετά το 2021

31/12/2021, 20:19
O πλανήτης αποχαιρετά το 2021

Με την πανδημία να επισκιάζει και τη φετινή Πρωτοχρονιά, βάζοντας στον πάγο σχέδια για ξέφρενη διασκέδαση, ο πλανήτης αποχαιρετά το 2021 περιμένοντας να φανεί η ελπίδα που θα σημάνει την αρχή του τέλους της ομηρίας.

Με προσμονή αναμένει ο κόσμος τη νέα χρονιά να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις επιστημόνων για το τέλος του κορωνοϊού με την πανδημική μορφή που τον γνωρίζουμε τώρα.

Λίγο προτού εκπνεύσει το 2021, η Omicron έπαιξε τον ρόλο της απόλυτης ανατροπής στη σκακιέρα της υγειονομικής κρίσης. Βλέποντας αιφνιδιστικά μπροστά τους μια σημαντική επιβάρυνση του ιικού φορτίου, τα περισσότερα υγειονομικά επιτελεί έκρουσαν τον κώδωνα, χάραξαν νέα πολιτική μέτρων, θωρακίστηκαν απέναντι στο νέο πανδημικό κύμα.

Με τις συστάσεις κορυφαίων υγειονομικών φορέων να μην αφήνουν περιθώρια για ξέφρενους εορτασμούς και εναγκαλισμούς την Πρωτοχρονιά, οι μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμους δεν θα υποδεχτούν τη νέα χρονιά με έναν προπανδημίας φαντασμαγορικό τρόπο αλλά σε καθεστώς μέτρων όλα θα είναι για ακόμη ένα έτος διαφορετικά, πιο λιτά.

Ξεκινώντας από την πόλη του φωτός και τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, αποφασίστηκε η ματαίωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων για την παραμονή Πρωτοχρονιάς, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία, που καταγράφει δραματικά αρνητικά με πάνω από 200.000 ημερήσιες μολύνσεις τα τελευταία 24ωρα, δεν βρίσκεται σε oλικό lockdown.

Διαφορετικότητα και ακυρώσεις

Διαφορετικά, από άλλες χρονιές, θα υποδεχτεί και η Νέα Υόρκη το νέο έτος. Στην Times Square, στην καρδιά του εορτασμού, ο κόσμος που θα συγκεντρωθεί θα είναι πολύ λιγότερος σε σχέση με άλλες χρονιές. Όλοι όσοι πραβρεθούν απαιτείται να φορούν μάσκα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, κάλεσε τους Αμερικανούς να γιορτάσουν με λίγο κόσμο και τη φετινή πρωτοχρονια.

Στη Βρετανία, οι υγειονομικοί φορείς στέλνουν συνεχή μηνύματα για την ανάγκη τήρησης αποστάσεων και αποφυγής συνωστιμού την παραμονή, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Ωστόσο, έχουν ακυρωθεί εκδηλώσεις στην πλατεία Τrafalgar Square, όπως και φεστιβάλ στο Εδιμβούργο.

Στο Ρίο της Βραζιλίας όπου παραδοδιακά κάθε χρόνο άλλαζε με εντυπωσιακό θέαμα η χρονιά στην Κοπακαμπάνα, εφαρμόζεται επίσης σχέδιο ακυρώσεων. Άλλωστε η Βραζιλία καταγράφει έναν από τους χειρότερους απολογισμούς νεκρούς σε όλο τον κόσμο.

Στην Ιταλία, μαιταιώθηκαν όλες οι συναυλίες και εκδηλώσεις σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, τη στιγμή που τα νυχτερινά κέντρα έκλεισαν. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο 24ωρο η χώρα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 126.000 ημερήσιες μολύνσεις.

Σε τροχιά ακυρώσεων και η Σεούλ, με τη Νότια Κορέα να ματαιώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την τελετή που παραδοσιακά γονόταν για τον νέο χρόνο.

Στην Ινδία, μια από τις χώρες που χτυπήθηκε σφοδρά στο προηγούμενο πανδημικό κύμα, εκατομμύρια κόσμου θα γιορτάσουν από τα σπίτια τους την έλευση του νέου έτους, καθώς έχει επιβληθεί απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και οι επιχειρήσεις εστίασης λειτουργού υπό περιορισμούς.

πηγή: radar.gr