Στην πιο σκληρή της φάση η ρωσική εισβολή

02/03/2022, 11:17
Στην πιο σκληρή της φάση η ρωσική εισβολή

Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει τη Χερσώνα - Αερομεταφερόμενες δυνάμεις επιτίθενται στο Χάρκοβο -Ασαφές εάν θα συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία να βρίσκεται στην πιο σκληρή της φάση, δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης εάν οι διαπραγματεύσεις που είχε ειπωθεί ότι θα συνεχιστούν σήμερα μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας όντως θα πραγματοποιηθούν.

Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν να συζητούν τη Δευτέρα στη Λευκορωσία για την εξεύρεση μιας διεξόδου από τις πολεμικές συρράξεις, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στη Ουκρανία και είχαν εκφράσει την πρόθεση να κάνουν δεύτερο γύρο συνομιλιών σήμερα Τετάρτη, μάλλον σε τοποθεσία κοντά στην Πολωνία.

Ωστόσο, η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων με το κρεσέντο βομβαρδισμών σε πολλές πόλεις και την πολιορκία στο Κίεβο, προετοιμάζοντας την τελική επίθεση για την κατάληψή του, ανάγκασε την ουκρανική πλευρά να βάλει στο τραπέζι το αίτημα για παύση του πυρός όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο μεγάλη επίθεση δέχτηκε τη νύχτα το Χάρκοβο, ενώ όλα δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη Χερσώνα. Ο δήμαρχος της Χερσώνας, Igor Kolykhayev, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι της πόλης το βράδυ της Τρίτης και πως οι μάχες συνεχίζονται.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε, ευρισκόμενος σε απόγνωση με τη σφαγή αμάχων που συμβαίνει στη χώρα του, πως «είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά της η Μόσχα θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν έχει διάθεση να κάνει ουσιαστικές συνομιλίες, διότι δέχεται πιέσεις από τη Δύση.

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών». Πρόσθεσε δε ότι «η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο».

Πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα γίνουν, ενώ ουκρανικά μέσο ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην πρώτη συνάντηση, η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών, αλλά και να αποσύρει το αίτημά της να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου να ζητά από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα.

Ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα βρεθούν ή όχι, είτε σήμερα, είτε τις αμέσως επόμενες ημέρες οι δύο αντιπροσωπείες, είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι δύσκολο να καταλήξουν κάπου.

Φάνηκε άλλωστε και τη Δευτέρα το χάσμα ανάμεσα στις προσεγγίσεις των δύο πλευρών, γι’ αυτό και δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος. Κι αυτό διότι η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκουν την πλήρη επικράτηση στο στρατιωτικό πεδίο, ώστε να επιβάλλουν τις πολιτικές και όποιες άλλες λύσεις επιθυμούν, οδηγώντας την Ουκρανία στον πλήρη έλεγχό τους στο μέλλον.

Ο δε Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει προτεραιότητα να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας του, γνωρίζοντας προφανώς ότι εάν δεν αλλάξουν κάπως οι συσχετισμοί στο πολεμικό πεδίο, η ρωσική προέλαση δεν πρόκειται να σταματήσει.

Γι’ αυτό και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters και στο CNN, ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία – η Συμμαχία έχει αρνηθεί προς το παρόν να εμπλακεί ευθέως στις πολεμικές συγκρούσεις. «Οι εταίροι μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, επειδή η Ρωσία δεν θέλει, θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Δυνάμεις της Ρωσίας επιτίθενται στο Χάρκοβο

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε. Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Αυτές είναι οι περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι

Σε χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το CNN διακρίνονται οι περιοχές που έχουν περάσει στον έλεγχο των Ρώσων.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεση σε στρατηγικής σημασίας πόλεις από διάφορες πλευρές εντείνοντας τους βομβαρδισμούς στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Παράλληλα, κατάφεραν να εισέλθουν σε λιμάνι στα νότια και πιθανότατα έχουν κυκλώσει αρκετά άλλα.