Δύσκολη η πρόσβαση στον δανεισμό για 1 στις 4 επιχειρήσεις στη Γερμανία

24/10/2022, 12:26
Δύσκολη η πρόσβαση στον δανεισμό για 1 στις 4 επιχειρήσεις στη Γερμανία

Δυσκολεύονται περίπου μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες που αναζητούν νέα δάνεια

Περίπου μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες που αναζητούν νέα δάνεια αναφέρει ότι οι δανειστές επιδεικνύουν συγκράτηση, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό ταράζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Το ποσοστό – 24,3% – είναι το υψηλότερο που έχει παρατηρηθεί από το 2017, δήλωσε το ινστιτούτο Ifo, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα.

“Το δύσκολο οικονομικό κλίμα κάνει προς το παρόν τις τράπεζες πιο επιφυλακτικές”, δήλωσε ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών του Ifo.

“Χωρίς νέα δάνεια, ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να αγωνιστούν για την οικονομική τους επιβίωση”, πρόσθεσε.

Μέχρι και το 28,8% των εταιρειών που αναζητούν πιστώσεις στον τομέα των υπηρεσιών ανέφεραν δυσκολίες και περίπου το 35% των χημικών εταιρειών και των αυτοκινητοβιομηχανιών στον τομέα της μεταποίησης, ανέφερε το Ifo. Στο λιανικό εμπόριο, το ποσοστό ήταν 15%.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις και οι μεμονωμένοι αυτοαπασχολούμενοι επηρεάστηκαν περισσότερο λόγω της εξάρτησής τους από τραπεζικά δάνεια, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Η Γερμανία οδεύει προς την ύφεση, καθώς η αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την ενέργεια, η άνοδος των τιμών και οι δυσχέρειες στον εφοδιασμό επιβαρύνουν την οικονομία, με την κυβέρνηση να προβλέπει συρρίκνωση 0,4% το επόμενο έτος.