Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Άντεξαν οι Δημοκρατικοί, σε εξέλιξη το θρίλερ για τη Γερουσία

09/11/2022, 10:52
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Άντεξαν οι Δημοκρατικοί, σε εξέλιξη το θρίλερ για τη Γερουσία

Το «κόκκινο κύμα» δεν σάρωσε τελικά στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ,  καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι επανήλθαν ανακτώντας τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξητο θρίλερ για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Το NBC News και το Fox News προβλέπουν ότι ο Τζον Φέτερμαν κέρδισε μια κρίσιμη έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ στην Πενσυλβάνια, επικρατώντας του Ρεπουμπλικάνου διάσημου γιατρού Μεχμέτ Οζ, ενισχύοντας τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι ευελπιστούσαν να κερδίσουν μια πλειοψηφία που θα τους επέτρεπε να σταματήσουν τη νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν.

Το κόμμα έχει ανατρέψει τέσσερις έδρες των Δημοκρατικών στη Βουλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Edison Research, μία λιγότερο από τον αριθμό που χρειάζονται για να αναλάβει την εξουσία. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει. Μόνο 12 από τις 53 πιο ανταγωνιστικές αναμετρήσεις, με βάση ανάλυση του Reuters , είχαν κριθεί, αυξάνοντας την προοπτική ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι γνωστό για αρκετό καιρό. Οι Δημοκρατικοί προβλέπονταν ως νικητές σε 10 από αυτές τις 12 αναμετρήσεις.

Το εκλογικό διακύβευμα αφορά 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 35 έδρες στη Γερουσία και 36 θέσεις κυβερνητών.

Μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίζουν 48 έδρες στη Γερουσία, όσες και οι Δημοκρατικοί, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι 193 έδρες, έναντι 170 για τους Δημοκρατικούς.

Θρίλερ στη Γερουσία

Η Γερουσία είναι αμφίρροπη, με τις κρίσιμες μάχες στην Αριζόνα, την Τζόρτζια και τη Νεβάδα να παίζονται.

Η κούρσα για τη Γερουσία της Τζόρτζια θα μπορούσε να καταλήξει σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου, με πιθανό διακύβευμα τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν επί του παρόντος τη Γερουσία 50-50, με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να μπορεί να σπάσει τυχόν ισοψηφίες.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν ότι οι Δημοκρατικοί θα απέφευγαν το είδος της εκλογικής καταστροφής που κάποιοι στο κόμμα φοβόντουσαν, δεδομένης της πτώσης της αποδοχής του Μπάιντεν και της απογοήτευσης των ψηφοφόρων για τον πληθωρισμό.

“Σίγουρα δεν πρόκειται για ρεπουμπλικανικό κύμα, αυτό είναι το σίγουρο”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham στο NBC σε συνέντευξή του. Διατήρησε την ελπίδα ότι το κόμμα θα καταλάβει την πλειοψηφία στη Γερουσία: “Νομίζω ότι θα είμαστε 51, 52, όταν όλα θα έχουν τελειώσει”.

Ακόμη και μια οριακή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή θα μπορούσε να εμποδίσει τις προτεραιότητες του Μπάιντεν, ενώ θα ξεκινούσε πολιτικά επιζήμιες έρευνες για τη διοίκηση και την οικογένειά του.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024, νίκησε τον Δημοκρατικό Τσάρλι Κριστ.

Ο υψηλός πληθωρισμός και το δικαίωμα στις αμβλώσεις αποτελούν τις κυριότερες ανησυχίες των ψηφοφόρων, με περίπου τρεις στους δέκα ψηφοφόρους να επιλέγουν το ένα ή το άλλο ως την κυριότερη ανησυχία τους, όπως έδειξαν τα exit polls.

Η εγκληματικότητα, που αποτέλεσε σημαντικό σημείο εστίασης στα μηνύματα των Ρεπουμπλικάνων κατά τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, ήταν το κορυφαίο ζήτημα για μόλις έναν στους δέκα ψηφοφόρους.