Γερμανία: Σενάρια για capital controls σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ!

15/11/2022, 10:59
Γερμανία: Σενάρια για capital controls σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ!

Στα έκτακτα σχέδια της Γερμανίας και τα capital controls σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Bundesbank για να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ στη Γερμανία, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν όρια στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Αξιωματούχοι και τράπεζες εστιάζουν επίσης στη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση σε καύσιμα για τις μεταφορές μετρητών. Στις συζητήσεις, που έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα, συμμετέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, η BaFin, η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Έτοιμη για ακραία μέτρα

Παρά το γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές, δημοσίως, υποτιμούν την πιθανότητα διακοπών ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πώς προετοιμάζονται για τέτοια ακραία μέτρα, που θα προκληθούν από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Η πρόσβαση σε μετρητά είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια και την ανωνυμία που προσφέρουν, και οι οποίοι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, με ορισμένους να εξακολουθούν να μετατρέπουν γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από ευρώ πριν από δύο και πλέον δεκαετίες.

Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών πληρώνονται με μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, η οποία διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, αποσύρουν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών.

Μια κοινοβουλευτική έκθεση πριν από μια δεκαετία προειδοποιούσε για “δυσαρέσκεια” και “επιθετικούς διαπληκτισμούς” σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούσαν να δισφαλίσουν πρόσβαση μετρητά σε περίπτωση μπλακ άουτ.