Με αποχώρηση από το Ιράν προειδοποιεί η Total

17/05/2018, 09:49
total

Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Ιράν άφησε ανοικτό ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total, εγείροντας πολλές αμφιβολίες για την προσπάθεια της ΕΕ να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να προστατεύσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν, το ζήτημα που κυριαρχεί στις συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής της Σόφιας.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και να δώσει εντολή να επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης που είχαν αρθεί αναγκάζει τους Ευρωπαίους να αναζητήσουν τρόπους να κρατήσουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) σε ισχύ και ταυτόχρονα να προστατεύσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με το Ιράν.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που συναντώνται στη βουλγαρική πρωτεύουσα για πρώτη φορά μετά την απόφαση του Τραμπ για το ζήτημα αυτό, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου το ΚΟΣΔ να παραμείνει σε ισχύ και να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες που κινδυνεύουν να πληγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή. Όμως η τεράστια επιρροή των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια ελιγμών που έχουν στη διάθεσή τους.

Η Τotal ανακοίνωσε ότι ίσως ακυρώσει τη συμμετοχή της σε ένα μεγάλο έργο για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου εάν δεν εξασφαλίσει σύντομα την εξαίρεσή της από τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Τεχεράνη έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα αυτό το έργο σύμβολο της επιτυχίας της συμφωνίας.

Η εξέλιξη θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος ήλπιζε πως η υλοποίηση του έργου θα οδηγούσε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών διεθνώς έναντι του Ιράν και θα προσέλκυε επενδύσεις.