Βρετανία: Τροχοπέδη το Brexit για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

11/02/2021, 15:20
Βρετανία: Τροχοπέδη το Brexit για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Μεγάλα προβλήματα προκαλεί το Brexit στις μισές σχεδόν βρετανικές επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω των νέων εμπορικών ρυθμίσεων, όπως αποκαλύπτει μελέτη των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (BCC).

Η μελέτη δείχνει ότι το 49% των εξαγωγέων δυσκολεύονται να προσαρμοσθούν στην έξοδο από την ενιαία αγορά η οποία ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και επιφέρει διοικητικές επιπλοκές. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 51% για τις επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα που εξαρτώνται από το εμπόριο με την ΕΕ.

1.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες εκ των οποίων 470 εξαγωγείς αγαθών και υπηρεσιών, που ρωτήθηκαν κατά το διάστημα 18 - 31 Ιανουαρίου, αναφέρονται κυρίως στα κόστη, τις διοικητικές διατυπώσεις, τις καθυστερήσεις και την σύγχυση σε σχέση με τους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.

«Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων και οι δυνατότητες στέρεης οικονομικής ανάκαμψης για το Ηνωμένο Βασίλειο, εμποδίζονται από τις αλλαγές στα σύνορα», σημειώνει ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής των BCC.

«Για ορισμένες εταιρείες, οι φόβοι αυτοί είναι υπαρξιακοί», προειδοποιεί, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τα προσκόμματα στα σύνορα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν συνάψει μεν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, που αφαιρεί τους τελωνειακούς δασμούς, αλλά απέχει πολύ από τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς.

Τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήσει τα σχέδια για την διεξαγωγή επιπλέον υγειονομικών ελέγχων τον Απρίλιο, πριν από την εφαρμογή αυστηρών τελωνειακών ελέγχων τον Ιούλιο.

Η Ενωση Μεταφορέων υπολόγισε από την πλευρά της ότι οι εξαγωγές από τα βρετανικά λιμάνια προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκαν κατά 68% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση και θεωρεί ότι αυτό οφείλεται τόσο στο Brexit όσο και στην πανδημία.

Η βρετανική κυβέρνηση πάντως προειδοποίησε επανειλημμένως τις επιχειρήσεις ότι πρέπει να αναμένουν βραχυπρόθεσμα «αναταράξεις».

Οι Βρετανοί εξαγωγείς καλούνται πλέον να συμπληρώνουν σειρά εγγράφων για να αποδείξουν ότι τα αγαθά τους έχουν άδεια εισόδου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικαστική επιβάρυνση που δημιουργεί καθυστερήσεις στα σύνορα.

Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της αλυσίδας αθλητικών ρούχων JD Sports Fashion δήλωσε στο BBC ότι τελικά το Brexit «αποδείχθηκε χειρότερο από το προβλεπόμενο».

Εξάλλου, η βρετανική κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το Brexit στον τομέα της αλιείας στην Σκωτία. Οι εξαγωγές των προϊόντων, που κάποτε έφθαναν φρέσκα σε διάστημα ωρών στις ευρωπαϊκές αγορές, επιβαρύνονται από τις χρονοβόρες διοικητικές διατυπώσεις που καθιστούν μη επιθυμητά τα ψάρια και τα θαλασσινά που χρειάζονται μέρες για να διασχίσουν τα σύνορα, ώστε ο κλάδος να απειλείται με κατάρρευση.