JP Morgan: Ξεχάστε το bitcoin, το μέλλον ανήκει στην καινοτομία των FinTech

22/02/2021, 18:24
JP Morgan: Ξεχάστε το bitcoin, το μέλλον ανήκει στην καινοτομία των FinTech

Το Bitcoin δεν είναι παρά μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει σε αυτό που ονομάζουμε ψηφιακή οικονομία και μάλιστα στις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένονται στον τομέα αυτό, αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan. 

Παρά το πρόσφατο, θηριώδες ράλι του bitcoin, τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία και ενδέχεται να τα εμποδίσουν να γίνουν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τους επενδυτές.

«Οι διεθνείς ισοτιμίες του Bitcoin συνέχισαν την κατακόρυφη άνοδο με τις ανακοινώσεις της Tesla, της BNY Mellon και της Mastercard, κορυφαίων εταιρειών που έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στην αποδοχή κρυπτονομισμάτων», αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan σε σχετική τους έκθεση.

Ομως, όπως προσθέτουν, η καινοτομία στον τομέα fintech, δηλαδή στην τεχνολογίες των οικονομικών υπηρεσιών και η αυξημένη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες είναι η πραγματική ιστορία , η οποία ενισχύθηκε σημαντικά λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του Covid-19 με την άνοδο των διαδικτυακών επιχειρήσεων και την επέκταση των ψηφιακών πλατφορμών σε πιστώσεις και πληρωμές.

Το Bitcoin έχει κερδίσει το ενδιαφέρον μεγάλων τραπεζών, εισηγμένων εταιρειών της Wall Street και των εταιρειών Fortune 500. Η εξέλιξη αυτή αύξησε την ισοτιμία του ως προς το δολάριο, το ευρώ και τα άλλα νομίσματα, με αποτέλεσμα η συνολική του κεφαλαιοποίηση να υπερβεί έφτασε την αξτο ένα τρισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές, μάλιστα έχουν ξεκινήσει να συγκρίνουν το bitcoinμε τον χρυσό, θεωρώντας το πρώτο ως ένα νέο ψηφιακό κατάστημα αξίας λόγω της περιορισμένης προσφοράς του - ο συνολικός αριθμός bitcoin που θα υπάρξει ποτέ περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια. Οι ίδιοι οι αναλυτές της JPMorgan λένε ότι η ισοτιμία του bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 146.000 $, καθώς ανταγωνίζεται με το χρυσό ως πιθανή αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού στην κρίση του COVID 19.

Ωστόσο, οι σκεπτικιστές δεν φαίνεται να πείθονται. Οικονομολόγοι όπως ο Nouriel Roubini λένε ότι το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα δεν έχουν εγγενή αξία. Και μια πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank δήλωσε ότι οι επενδυτές θεωρούν το bitcoin ως την πιο ακραία "φούσκα" στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των οικονομικών υπηρεσιών

Η άνοδος της ψηφιακής χρηματοδότησης και της ζήτησης για εναλλακτικές λύσεις στον τομέα fintech είναι η «πραγματική ιστορία οικονομικού μετασχηματισμού της εποχής Covid-19», σύμφωνα με την JPMorgan.

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ τραπεζών και fintech εντείνεται, με τις εταιρείες Big Tech να διαθέτουν τις πιο ισχυρές ψηφιακές πλατφόρμες λόγω της πρόσβασης σε δεδομένα πελατών», δήλωσε η τράπεζα.

Από την άλλη πλευράς ο «συναγωνισμός» μεταξύ των μεγάλων παικτών οικονομικών υπηρεσιών ( Fin) και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (Tech) βρίσκεται μπροστά, με τις τράπεζες να εντείνουν τις επενδύσεις για να περιορίσουν το τεχνολογικό χάσμα. Παράλληλα, συνεχίζεται και η μάχη μεταξύ τραπεζών και των μη τραπεζικών ετιαρειών τεχνολογίας σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο της συγκεκριμένης αγοράς.

Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Apple και η Google έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τελευταία. Η Apple ξεκίνησε τη δική της πιστωτική κάρτα σε συνεργασία με τη Goldman Sachs, ενώ η Google επιτρέπει στους χρήστες της να τηρούν και να ελέγχουν λογαριασμούς στο πλαίσιο συνεργασίας με την Citigroup.

«Οι παραδοσιακές τράπεζες θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως οι τελικοί νικητές στην ψηφιακή εποχή των τραπεζών λόγω του πλεονεκτήματός τους από τις καταθέσεις, των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων και το ρυθμιστικό τους πλαίσιο, καταλήγει η έκθεση της JPMorgan.

Η ψηφιακή τραπεζική βρίσκεται σε έντονα ανοδική πορεία σήμερα, στην εποχή του COVID 19. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι μεγάλοι πάροχοι τεχνολογίας οικονομικών υπηρεσιών βλέπουν μια αύξηση στην χρήση και την υιοθέτησή της, καθώς οι άνθρωποι μένουν περισσότερο στο σπίτι τους κάνοντας ακόμη και τα καθημερινά ψώνια on line λόγω των περιορισμών, στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόγιας υγείας.