JP Morgan: Δείγμα ανάκαμψης η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα

24/02/2021, 17:50
JP Morgan: Δείγμα ανάκαμψης η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων ομολόγων μπορεί να “τρομάξε” τις παγκόσμιες αγορές, που αντέδρασαν αρκετά σπασμωδικά, όπως για παράδειγμα ο δείκτης των Big Tech, Nasdaq.

Ομως, η JP Morgan Private Bank, διαφοροποιείται από το γενικό κλίμα φοβίας που επικρατεί στην αγορά, συντασσόμενη με την άποψη του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι η απότομη, αυτή άνοδος μπορεί να είναι μια “αντανάκλαση” της αισιοδοξίας για οικονομική ανάπτυξη, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από την πανδημία του COVID 19.

"Η αύξηση της απόδοσης των ομολόγων ή η προσπάθεια για ισχυρότερη ανάπτυξη ή ακόμα και η άνοδος λίγο περισσότερο του πληθωρισμού, σε αυτό το χρονικό σημείο του κύκλου της οικονομίας αποτελούν υγιή σημάδια", δήλωσε η Julia Wang, εκτελεστική διευθύντρια του τομέα στρατηγικής της παγκόσμιας αγοράς της τράπεζας, στο CNBC.

Τα σχόλιά της ήρθαν την χρονική στιγμή κατά την οποία ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10ετούς τίτλου σημείωσε και σημειώνει ραγδαία άνοδο σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν πριν από την πανδημία.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έρχεται εν μέσω αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία και καθώς συνεχίζονται οι εκστρατείες εμβολιασμού σε μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως.

«Νομίζω ότι η παγκόσμια οικονομία περνά από αυτήν την κυκλική φάση ανάκαμψης και η αύξηση της απόδοσης των ομολόγων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό αυτήν την αισιοδοξία για την ανάπτυξη», δήλωσε η Wang.

"Μεγάλο μέρος αυτής της αισιοδοξίας αναμένεται να γίνει πραγματικότητα στην Ασία φέτος, η οποία βλέπει μια «πραγματικά ισχυρή ώθηση ανάπτυξης", ανέφερε

"Αν σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε σε κυκλική ανάπτυξη, το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης των ΗΠΑ θα είναι πολύ σημαντικό για τους Ασιάτες εξαγωγείς", δήλωσε ο Wang. «Έχουμε αρκετές σημαντικές εξαγωγικές εταιρείες στην Ασία που έχουν αρχίσει να αισθάνονται την ανοδική τάση στις εξαγωγές εμπορευμάτων».

Όσον αφορά τα θεμελιώδη στοιχεία, η κατάσταση φαίνεται να έχει γίνει «λίγο καλύτερη» τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών έχουν μειωθεί, γενικά, πρόσθεσε.

"Αν σκεφτείτε που οφείλεται η ώθηση της καμπύλης των αποδόσεων που ανεβαίνει σχεδόν κατακόρυφα νομίζω ότι αυτή τη φορά δεν αποτελεί απειλή. Με την πάροδο του χρόνου θεωρώ ότι αυτή η αισιοδοξία για ανάπτυξη είναι στην πραγματικότητα ούριος άνεμος για τις αγορές της Ασίας", ανέφερε η Wang.

Οπως εξηγεί, μια απότομη καμπύλη απόδοσης εμφανίζεται όταν η απόδοση ενός χαρτοφυλακίου ομολόγων με πολύ μεγάλη διάρκεια (όπως ένα ομόλογο 30 ετών) αυξάνεται περισσότερο από ένα χαρτοφυλάκιο με μικρότερη διάρκεια, όπως ένα ομόλογο 5 ή 10 ετών.

Συνήθως, μια απότομη καμπύλη θεωρείται ως θετικό σημάδι για την οικονομία, τα χρηματιστήρια και τα εταιρικά κέρδη, ενώ μια καμπύλη ισοσκελισμού των αποδόσεων χρησιμεύει ως προειδοποίηση για επερχόμενη οικονομική αδυναμία.