Ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας 1,8% το 2020

01/03/2021, 13:40
Ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας 1,8% το 2020

Με ρυθμό 5,9% αναπτύχθηκε η Τουρκική οικονομία το δ' τρίμηνο του 2020 ενώ για το σύνολο του έτους ο ρυθμός έφθασε το 1,8%.

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ενισχυμένο από τη μεγάλη αύξηση των δανείων στα μέσα του 2020, το ΑΕΠ αυξήθηκε στο δ' τρίμηνο κατά 1,7% σε σχέση με το γ' τρίμηνο.

Σε δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ στο β' εξάμηνο του έτους, με ρυθμό ταχύτερο από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, καθοδηγήθηκε από τον διπλασιασμό σχεδόν των δανείων από κρατικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορονοϊού.

Το Reuters σημειώνει ότι αν και η αναπτυξιακή επίδοση της Τουρκίας ήταν καλύτερη σε σχέση με όλες τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες της G20, με εξαίρεση την Κίνα, σημειώθηκε με κόστος: ο φθηνός δανεισμός επιτάχυνε την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, βύθισε τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της και συνέβαλε στην εκτίναξη του πληθωρισμού στο 15%.

Η ισοτιμία της λίρας σταθεροποιήθηκε στις 7,351 λίρες ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ και ήταν 1% υψηλότερη στη διάρκεια της ημέρας. Το τουρκικό νόμισμα έκανε βουτιά την περασμένη εβδομάδα, μετά το ράλι που είχε ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί μία νέα, φιλική έναντι των αγορών, οικονομική περίοδο.

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης αύξησε έκτοτε τα επιτόκια, μειώνοντας δραστικά τις πιστώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν, ο οποίος διορίσθηκε τον Νοέμβριο, έγραψε στο Twitter ότι η Τουρκία θα θέσει φέτος ως προτεραιότητα τη σταθερότητα των τιμών. Αναλυτές λένε ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% το 2021, παρά τη σφιχτή νομισματική πολιτική.