Παγκόσμιο εταιρικό φόρο προωθεί ο Μπάιντεν

05/04/2021, 16:58
Παγκόσμιο εταιρικό φόρο προωθεί ο Μπάιντεν

Έναν μίνιμουμ φορολογικό συντελεστή στο 21% για τις επιχειρήσεις θα προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ομάδα των G20, με στόχο να μειωθούν οι οff shore επιχειρήσεις.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται να αναφερθεί η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν σε ομιλία της στο Chicago Council on Global Affairs, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.
Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί έναν ελάχιστον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 21% από το 28% που ισχύει σήμερα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Στόχος είναι να σταματήσουν οι επιχειρήσεις την αναζήτηση νέων εδρών, προκειμένου να μειώνουν τους φόρους τους οποίους πληρώνουν επί των κερδών τους.
Η πρόταση εντάσσεται στο σχέδιο Μπάιντεν για τη χρηματοδότηση του πακέτου ύψους 2,25 τρισ. δολαρίων που έχει εξαγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση για τις δημόσιες επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ προβλέπει επίσης την αύξηση του διεθνούς ελάχιστου φόρου για ξένα κέρδη από εταιρείες των ΗΠΑ στο 21% από 10,5%.
Στόχος ένα σταθερό φορολογικό σύστημα
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένεται να τονίσει ότι στόχος είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, εν όψει και των συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν σταθερά φορολογικά συστήματα που θα συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα για να επενδύουν σε βασικά δημόσια αγαθά και να ανταποκρίνονται σε κρίσεις και ότι όλοι οι πολίτες μοιράζονται δίκαια το βάρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Συνεργαζόμαστε με τα κράτη της G20 για να συμφωνήσουμε σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις», αναμένεται να τονίσει η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.