Γερμανία: Έλλειμμα 189,2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο από την επανένωση

07/04/2021, 13:09
Γερμανία: Έλλειμμα 189,2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο από την επανένωση

Το έλλειμμα του γερμανικού δημόσιου τομέα έφθασε το 2020 τα 189,2 δισ. ευρώ εξαιτίας της πανδημίας και είναι το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την επανένωση της Γερμανίας πριν από τρεις δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε η γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι η χώρα καταγράφει έλλειμμα για πρώτη φορά από το 2013.

Η πανδημία, η οποία έχει μέχρι τώρα στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 77.000 ανθρώπους στη Γερμανία, έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πάντως έχει αποδειχθεί περισσότερο ανθεκτική απ' ό,τι πολλοί περίμεναν, εν μέρει επειδή συνεχίζει να υπάρχει ισχυρή ζήτηση από την Κίνα για εξαγωγές.

Οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 12,1%, στο 1,7 τρισεκατομμύριο ευρώ, το 2020, καθώς η κυβέρνηση κατήργησε όλα τα «φρένα» στις δαπάνες για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν διαρκέσει μήνες, ενώ τα έσοδα από τους φόρους μειώθηκαν 3,5%, στο 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Η αύξηση των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μπορέσει η Γερμανία, αυξάνοντας τις δαπάνες, να εξέλθει από την οικονομική κάμψη που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Η Γερμανία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο ένα τρίτο κύμα της πανδημίας και πρόκειται να κρατήσει κλειστές, τουλάχιστον μέχρι αργότερα αυτόν τον μήνα, πολλές επιχειρήσεις, όπως μπαρ και κινηματογράφους.

Ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται λιγότερες ώρες την εβδομάδα μειώθηκε τον περασμένο μήνα χάρη στον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος επωφελείται από μια εξαγωγική ευρωστία, ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο Ifo.

Οι εταιρείες μπορούν να μειώνουν τις ώρες εργασίας στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού σχεδίου που έχει στόχο να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις στη διάρκεια της κρίσης προσφέροντας στις εταιρείες επιδοτήσεις για να κρατήσουν τους εργαζόμενους στο μισθολόγιο.