Κριστίν Λαγκάρντ: Να μην αρθούν δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα έως ότου ανακάμψει η οικονομία

14/04/2021, 20:06
Κριστίν Λαγκάρντ: Να μην αρθούν δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα έως ότου ανακάμψει η οικονομία

Τα δημοσιονομικά και τα νομισματικά προγράμματα που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  είναι τα "δυο δεκανίκια" στα οποία στηρίζεται σήμερα η ευρωπαϊκή οικονομία.

Αυτό ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε εκδήλωση του Reuters και προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αποσυρθούν πριν η οικονομία ανακάμψει πλήρως. "Φανταστείτε έναν ασθενή", τόνισε χαρακτηριστικά, "ο οποίος αναρρώνει από ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά ακόμη χρησιμοποιεί πατερίτσες για να μπορεί να βαδίζει. Δεν θα ήταν σωστό να του αφαιρέσουν οποιαδήποτε από τις δύο αυτές πατερίτσες - δηλαδή, είτε τη νομισματική, ή τη δημοσιονομική βοήθεια - πριν να είναι σε θέση να περπατά χωρίς υποβοήθηση".

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ είναι εναρμονισμένες με την πραγματικότητα, καθώς τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης το Φεβρουάριο δείχνουν υποχώρηση, η οποία άλλωστε φαίνεται και στον σχετικό δείκτη. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι αγορές των ομολόγων στην ευρωζώνη και να αντιδράσουν με άνοδο των αποδόσεων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 72 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% χθες, έναντι 0,25% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,15%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,1983 δολ. από 1,1948 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1964 δολ..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ