ECOFIN: Εφικτές τον Ιούλιο οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

16/04/2021, 23:07
ECOFIN: Εφικτές τον Ιούλιο οι  εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ακόμη και τον Ιούλιο θα μπορούσε να αρχίσει η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν μέχρι τον Ιούνιο έχει ολοκληρωθεί και στα 27 κράτη μέλη η έγκριση της έκδοσης κοινού χρέους από πλευράς ΕΕ, ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος του προγράμματος "για μια Οικονομία που να λειτουργεί για τους πολίτες" Βάλντις Ντομπρόβσκις, στη συνέντευξή Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ένωσης (ECOFIN), που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οπως ανέφερε ο Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν έχει λάβει πληροφορίες από 26 εκ των 27 κρατών της Ένωσης για το τι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κενά τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν, σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Συμπλήρωσε δε ότι οι όροι σχετικά με τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις είναι πολύ σημαντικοί, ώστε να γνωρίζουμε ότι οι πόροι των ενισχύσεων κατευθύνονται στη σωστή κατεύθυνση, εξ ου και στο ECOFIN έλαβε μέρος και η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια "για μια Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή" Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Για το ζήτημα της ένωσης κεφαλαιαγορών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πρέπει να υποστηρίζει "μια πράσινη και συμπεριληπτική νέα οικονομία" στην Ευρώπη.

"Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε δημοσίως πότε το κάθε κράτος θα καταθέσει το τελικό εθνικό του σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο όλα τα εθνικά σχέδια θα έχουν κατατεθεί μέχρι και δύο εβδομάδες μετά το τέλος Απριλίου", υπογράμμισε.

"Το σημαντικό είναι τα εθνικά σχέδια να πληρούν τους όρους που έχουν τεθεί για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου", είπε ακόμη.

Για το ζήτημα της επιστροφής της δημοσιονομικής πειθαρχίας μετά το πέρας της κρίσης του κορονοϊού, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι "όταν η κρίση θα βρίσκεται πίσω μας, θα πρέπει να βρούμε συναινέσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και για τις διαρθρωτικές ισορροπίες στο σύνολο των κρατών - μελών, τέτοιους που να στηρίζουν την αναπτυξιακή προοπτική στο σύνολο της Ένωσης".

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων του ECOFIN (στο πλαίσιο της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο) Ζοάο Λεάο, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, ανέφερε ότι "ήταν ένας δύσκολος χειμώνας, ωστόσο βλέπουμε τα σημάδια της ανάκαμψης και αναμένουμε ένα ιδιαίτερα ισχυρό β’ εξάμηνο του 2021".

"Έχουμε στόχο να αντλήσουμε από τις αγορές 800 εκατ. ευρώ ως ΕΕ μέχρι και το 2026", τόνισε ακόμη, σημειώνοντας και εκείνος ότι "τα εθνικά σχέδια των κρατών - μελών για το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το τέλος Απριλίου".

Είναι πολύ σημαντικό, σημείωσε ο προεδρεύων του ECOFIN, "τώρα που περνούμε από τη φάση της κρίσης της πανδημίας στη φάση της ανάκαμψης, να έχουμε την έγκριση εθνικών σχεδίων μέσα στο καλοκαίρι για να δώσουμε ορμητική ώθηση στην ανάπτυξη".