Κρυπτονομίσματα:Το XRP... χαλίφης στη θέση του χαλίφη

17/04/2021, 20:55
Κρυπτονομίσματα:Το XRP... χαλίφης στη θέση του χαλίφη

Έχει πολεμηθεί και μισηθεί από την ίδια την κρυπτο-κοινότητα όσο κανένα άλλο κρυπτονόμισμα. Ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό και... "συστημικά αντισυστημικό". XRP, το ψηφιακό νόμισμα που δε σκέφτεται "μικρά", αλλά στοχεύει στο μεγάλο βραβείο. Όχι απλώς μια θέση στην αγορά του χρήματος, αλλά την ΙΔΙΑ την αγορά του χρήματος.

Ιδανική στιγμή να εισέλθει κανείς στην αγορά, ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς 2021, όταν και έπιασε "πάτο" στα μόλις 15 σεντς του δολαρίου, φτάνοντας σήμερα έως και το $1.9, δηλαδή αύξηση άνω του 1000% μέσα σε λίγους μόλις μήνες!

Στο $0.15 όλος ο πλανήτης έλεγε "πουλήστε, η SEC μήνυσε την Ripple, το XRP γκρεμίζεται". Σχεδόν όλος ο πλανήτης, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, κοινωνικών μέσων δικτύωσης και πάσης φύσεως επενδυτές, έμπειροι και μη. Αυτός ήταν ο "πάτος" της αγοράς, αλλά και ταυτόχρονα το χειρότερο δυνατό σημείο να πουλήσει κανείς. Λέει ένα σοφό ρητό: "να φοβάσαι όταν όλοι γύρω σου είναι άπληστοι, και να είσαι άπληστος όταν όλοι γύρω σου φοβούνται" (Warren Buffet).

Όσοι πιστεύουν και αναφέρονται χρόνια τώρα στο XRP, κάνουν λόγο για το ΕΝΑ ανατρεπτικό ψηφιακό asset που μπορεί να αλλάξει πραγματικά το παιχνίδι. Μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη. Αυτήν του χρήματος. Την αγορά συναλλαγών. Ίσως ακούγεται υπερβολικά φιλόδοξο, ωστόσο το XRP διαθέτει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να το καταφέρει αυτό, με άνεση κιόλας.

Κι αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι θεωρούν το XRP ως το "Bitcoin-killer". Ο διάδοχος του βασιλιά του ψηφιακού χρήματος, το νόμισμα που θα πραγματοποιήσει το λεγόμενο Flippening, δηλαδή την ανατροπή του κυρίαρχου. Χαλίφης στη θέση του χαλίφη, όπως θέλετε πείτε το. Ripple (η εταιρία πίσω από το νόμισμα) και το λεγόμενο "XRP-army", δηλαδή η κοινότητα που το στηρίζει (αρκετά φανατικά, γι' αυτό και αποκαλείται "στρατιά") κάνουν ό,τι μπορούν πάντως για να δουν το παρεξηγημένο αυτό νόμισμα να εκθρονίζει τον βασιλιά. Ρεαλιστικά όμως, μπορεί να συμβεί;

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Ασφαλώς και μπορεί. Διότι ο τωρινός βασιλιάς είναι γυμνός. Το Bitcoin δεν είναι παρά μια φούσκα. Φούσκα με την παραδοσιακή της έννοια, όχι με την έννοια της βίαιης και ισχυρής διόρθωσης όπως αυτήν που βίωσε η αγορά κρυπτονομισμάτων το 2017. Και το XRP τότε πχ ήταν φούσκα. Είχε φτάσει έως και τα 3.3 δολάρια, ωστόσο η ανάπτυξή του δεν ήταν οργανική. Και το γνώριζαν αυτό όσοι το παρακολουθούσαν. Έσκασε μαζί με όλα τα κρύπτο, φτάνοντας να υποχωρεί σχεδόν 99% (!) σε εξευτελιστικές τιμές να αξίζει μόλις μερικά σεντς. Όμως και τότε κανείς από τους "XRP-στρατιώτες" δεν κούνησε βλέφαρο. Διότι γνώριζε ότι όπως και το $3.3 του 2017 ήταν πλασματικό, έτσι και το 0.12-0.15 δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική του τιμή, η οποία θα έρθει όταν οι συνθήκες και η αγορά ωριμάσουν.

Η μετα-κόβιντ οικονομία

Οι συνθήκες έχουν αρχίσει να ωριμάζουν. Ο πλανήτης αλλάζει, η μετα-κόβιντ οικονομία θα περιστρέφεται γύρω από το ψηφιακό χρήμα. Τα CBDC, δηλαδή τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλάζοντας για πάντα το χρήμα όπως το ξέραμε. Σε μια τέτοια κοινωνία, το Bitcoin δεν έχει δυστυχώς θέση. Κι αυτό διότι δεν κολλάει πουθενά. Είναι ένα "ξένο σώμα". Δεν μπορεί ούτε να αφομοιωθεί αρμονικά στο σύστημα, το οποίο θα το αποβάλλει σαν έναν ιό. Δε μπορεί όμως ούτε να παίξει το ρόλο του "ανισυστημικού" που θα δώσει μια διέξοδο στο μαύρο χρήμα ίσως, σε αυτούς που θα θέλουν να παρακάμψουν το (δυστοπικό για πολλούς) εξαιρετικά παρεμβατικό σύστημα που θα τα ελέγχει όλα. Διότι είναι τέτοια τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, που το καθιστούν ασύμφορο και ανίκανο να πληροί τις προϋποθέσεις είτε ενός παγκόσμιου νομίσματος για τις καθημερινές συναλλαγές (με τίποτα όμως), είτε μιας "πίσω πόρτας". Υπάρχουν άλλα πολύ πιο εξελιγμένα και ανώνυμα κρυπτονομίσματα (τα λεγόμενα privacy coins) που μπορούν να το κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικά αυτό, όπως DASH και Monero. Αυτά πχ τα νομίσματα έχουν μια θέση ρεαλιστικά (το use case που λέγαμε) στη νέα μετα-κόβιντ οικονομία που διαμορφώνεται. Το Bitcoin δεν έχει.

Ο βασιλιάς θα μαραζώσει, και θα συρρικνωθεί έως ότου χαθεί, με το θρύλο του να αντηχεί στους αιώνες. Διότι ήταν ο πατέρας μιας επανάστασης, της μεγαλύτερης της χιλιετίας μας. Όμως δε θα είναι αυτός που θα την ολοκληρώσει. Είναι ο γερασμένος χρόνος που δίνει τη σκυτάλη στον νέο. Πλέον έχουμε τρίτης γενιάς αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα, έχουμε τα DeFi (Decentralized Finance).

Το Bitcoin (όπως και το Ethereum) είναι παλιές καραβάνες με απαρχαιωμένες πλέον τεχνολογίες σε μια σκληρή αγορά που δε χαρίζεται. Η αγορά του χρήματος είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, και εδώ δε χωράνε ανεπάρκειες. Εάν δε συμφέρεις, έφυγες. Πόσο μάλλον εάν δε συμφέρεις κανέναν, δηλαδή ούτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά ούτε και εμάς, τους καταναλωτές.

Κι εδώ ακριβώς είναι που απαντάται η ερώτηση "Αφού λες το Bitcoin είναι ζόμπι, δηλαδή πεθαμένο και δεν το ξέρει, τότε πως εξηγείς τα 64.000 δολάρια και συνεχόμενα ιστορικά υψηλά";

Διότι, προς το παρόν, και για λίγες παραστάσεις ακόμη στις οθόνες μας, το Bitcoin ΣΥΜΦΕΡΕΙ το σύστημα. Αυτή τη στιγμή δρα ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για όλη την υπέρμετρη, πλεονάζουσα ρευστότητα που έχει δημιουργήσει το ανεξέλεγκτο τύπωμα της Fed, και η οποία αν αφηνόταν να χυθεί στην αγορά, θα έσκαγε στα μούτρα μας το τέρας του διαφαινόμενου πληθωρισμού. Πολλοί αρνείστε να το δείτε, διότι κρύβεται (σε αγροτικά προϊόντα, στον χαλκό και την ξυλεία και τα ναύλα που ανεβαίνουν ύπουλα), όμως αργά ή γρήγορα θα φανεί.

Το Μεγάλο Ξεσκαρτάρισμα

Όλα είναι συνδεδεμένα. Όλες οι αγορές του πλανήτη, το χρήμα, η Wall Street, τα ακίνητα τα μέταλλα και τα κρυπτονομίσματα. Η οικονομική κρίση που δε δημιούργησε (αλλά θα πυροδοτήσει) ο κορωνοϊός, είναι προ των πυλών. Και επειδή κάτι μετοχές σαν την Tesla παραείναι φουσκωμένες ήδη για να πετάξει πάνω της φρεσκοτυπωμένα δολάρια η Wall Street, διοχετεύει το χρήμα στο νέο αγαπημένο της παιχνιδάκι, το Bitcoin! Πως; Μέσω του Tether, που "τυπώνει" ψηφιακά δολάρια, υποτίθεται 1 προς 1 με δολάριο (κανείς ωστόσο δεν ξέρει τι κάνουν, δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος), το οποίο και "ταϊζει" όλη την αγορά κρυπτονομισμάτων. Και η αγορά κάποτε θα σκάσει, παρέα φυσικά με όλες τις υπόλοιπες αγορές.

Τότε θα γίνει το Μεγάλο Ξεσκαρτάρισμα, όπως στην εποχή του dot com. Και όλα τα χιλιάδες ανούσια και άχρηστα (καθώς δεν προσφέρουν καμία ρεαλιστική χρήση στον πλανήτη) κρυπτονομίσματα, θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Μερικές εκατοντάδες από αυτά θα επιβιώσουν. Μερικές δεκάδες, θα ευδοκιμήσουν. Και μια χούφτα από αυτά, θα κατακτήσουν το μερίδιο τους στην παγκόσμια οικονομία, αναλόγως τους στόχους και τις δυνατότητες του καθενός.

Άλλα στοχεύουν στην τεράστια και αναπτυσσόμενη βιομηχανία του gaming, άλλα στην ιδιωτική ασφάλιση, άλλα θα δίνουν διέξοδο στο "μαύρο χρήμα". Και ένα από αυτά, το XRP, στοχεύει το μεγάλο βραβείο, τις παγκόσμιες συναλλαγές. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό ήταν πάντα. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα. Οι τράπεζες θέλουν και έχουν ανάγκη (όπως και εμείς) από ταχύτερες, πιο ευέλικτες, ασφαλείς και αποδοτικές συναλλαγές, και το XRP είναι το μοναδικό ψηφιακό asset αυτή τη στιγμή που είναι ρεαλιστικά ικανό να τους το παρέχει αυτό. Να αντικαταστήσει επιτέλους το απαρχαιωμένο SWIFT. Ή έστω να αναλάβει (για αρχή) ποσοστό επί της αγοράς συναλλαγών, ας πούμε ένα 15%. Διότι όταν είσαι "βασιλιάς" δεν συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η περίπτωση XRP είναι "do or die". Πρόκειται για ένα εκ φύσεως ανατρεπτικό και ακραίο κρυπτονόμισμα. Ή που θα πετύχει, και με το "να πετύχει" εννοούμε να τα κατακτήσει όλα, να τα ανατρέψει όλα. Να ανατρέψει το Bitcoin (αυτό είναι το εύκολο μάλιστα), και να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ή που δε θα το καταφέρει αυτό, κάτι που σημαίνει πως θα χαθεί εντελώς. Δεν υπάρχει ενδιάμεση οδός.

Αυτός είναι επίσης και ο λόγος που το XRP είναι από τα κρυπτονομίσματα με τα πιο ακραία swings, την πιο τρομαχτική μεταβλητότητα. Διότι αν η αγορά πιστέψει σε αυτό, τότε θα μιλάμε για ένα asset τύπου Google στα ξεκινήματά της. Και αν ο κόσμος γνώριζε τι ακριβώς εστί αυτό το asset, τότε θα γκρέμιζε την αγορά. Όπως και συμβαίνει. Από τα 50 κορυφαία κρυπτονομίσματα, μόνο το XRP καταγράφει ημερήσιες και εβδομαδιαίες ανόδους που ξεπερνούν το 100 και 300% σε υποτίθεται περιόδους ηρεμίας. Είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας, που όταν ξυπνάει, οι υπόλοιποι σωπαίνουν.

Το κρυπτονόμισμα που όλοι λατρεύουν να μισούν

Και τέλος, αυτός είναι ο λόγος που το πολεμά με τόσο μένος η υπόλοιπη κρυπτο-κοινότητα. Λένε ότι το μισούν διότι είναι δήθεν "συστημικό" και centralized. Στην πραγματικότητα, αρκεί μια έρευνα λίγων ωρών για να καταλαβεί κανείς πως πρόκειται όχι απλώς για decentralized κρυπτονόμισμα, αλλά ίσως το πιο αποκεντρωμένο από όλα. Και σίγουρα περισσότερο decentralized από το Bitcoin που θεωρητικά δεν ανήκει σε κανέναν, ένα νόμισμα "από τον λαό για τον λαό", ωστόσο στην ουσία η συντριπτική πλειοψηφία των miners που περαιώνουν τις συναλλαγές είναι μια χούφτα Κινέζοι. Ο έλεγχος δεν είναι καθόλου ίσα κατανεμημένος. Πέραν αυτού, η ενέργεια που δαπανάται στο mining (περισσότερη από μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα) είναι εξωφρενικά υψηλή και απαγορευτική πόσο μάλλον σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η "κλιματική αλλαγή" και "πράσινη ανάπτυξη".

Το Bitcoin δεν είναι πλέον αυτό που οραματίστηκε ο αναρχικός Σατόσι Νακαμότο, αλλά έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη εργαλείο της Wall Street.

Ο πραγματικός λόγος που η κρυπτο-κοινότητα μισεί το XRP δεν είναι λόγω δήθεν centralization. Η εταιρία Ripple δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ομάδα που προωθεί και αναπτύσσει περαιτέρω το project, που κλείνει συμφωνίες και κάνει μάρκετινγκ. Το XRP προϋπήρχε της Ripple. Αυτοί που το δημιούργησαν στη συνέχεια ίδρυσαν μια εταιρία. Η επιβίωση του δεν εξαρτάται από την επιβίωσή της. Το XRP υπήρχε και θα υπάρχει μετά τη Ripple. Ο λόγος λοιπόν που αποτελεί το "μαύρο πρόβατο" είναι διότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, θέλουν να δουν το πουλέν τους, το δικό τους αγαπημένο νόμισμα να πετυχαίνει.

Η φάση είναι λίγο σαν ομάδες ποδοσφαίρου, και δε λείπει φυσικά και ο διαδικτυακός χουλιγκανισμός, χωρίς καμία υπερβολή. Ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της αίρεσης. Και μέσα τους, οι περισσότεροι γνωρίζουν και φοβούνται πως ίσως το "συστημικά αντισυστημικό" XRP να είναι αυτό που θα κερδίσει την τελική κούρσα. Κι έτσι όλοι μαζί συσπειρώνονται εναντίον του. Πάντα τον πιο "ψηλό" πετροβολούν. Και μπορεί το Bitcoin να είναι (για τώρα) το ψηλότερο σε όρους δολαρίων, όμως οι μέρες του βασιλιά είναι μετρημένες. Και εκεί έξω υπάρχει ήδη αυτός που θα διεκδικήσει τον θρόνο του...