Ταμείο Ανάκαμψης: «Πράσινο φως» από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

21/04/2021, 11:17
Ταμείο Ανάκαμψης: «Πράσινο φως» από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε το πράσινο φως για την επικύρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απέρριψε την προσφυγή κατά του μηχανισμού δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού χρέους με στόχο την παρεμπόδιση της επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης.

«Μία συνοπτική εξέταση δεν αναδεικνύει ισχυρή πιθανότητα παραβίασης» του θεμελιώδους νόμου, εξηγεί στην ιστοσελίδα του το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπλόκαρε στα τέλη του Μαρτίου την διαδικασία της επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απορρίπτει το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο της Καρσλρούης είχε αποφασίσει τέλη του περασμένου Μαρτίου να παγώσουν οι διαδικασίες μετά από προσφυγή μιας «συμμαχίας» υπό τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία Μπερντ Λούκε, την οποία προσυπογράφουν 2.281 πολίτες.