Ρίτσαρντ Κλαρίντα: Δεν επηρεάζουν την πολιτική της Fed τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

12/05/2021, 19:19
Ρίτσαρντ Κλαρίντα: Δεν επηρεάζουν την πολιτική της Fed τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την άνοδο του πληθωρισμού επιχείρησε να αμβλύνει για μία ακόμη φορά η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη, με τον αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Κλαρίντα να δηλώνει ότι θα χρειαστεί "λίγος καιρός” ακόμη μέχρις ότου η αμερικανική οικονομία επουλώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις πληγές της από την υγειονομική κρίση ώστε η Fed να εξετάσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Ο αντιπρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι οι εκπλήξεις των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων που έδειξαν αδύναμη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και άνοδο του πληθωρισμού τον Απρίλιο δεν αλλάζουν τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,2% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, σε επίπεδο που όπως ανέφερε ο Clarida "πολύ υψηλότερα" από αυτό που περίμενε.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 266.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, περίπου το ένα τέταρτο της βελτίωσης που ανέμεναν οι αξιωματούχοι της Fed και πολλοί οικονομολόγοι.

Ωστόσο, τόνισε ότι εξακολουθεί να εκτιμά πως η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική, ενώ πρόσθεσε ότι τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση καθιστούν τον ρυθμό ανάκαμψης της αγοράς εργασίας "πιο αβέβαιο" γεγονός που επιβεβαιώνει τη "σοφία" της Fed να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της.

"Δεν θα δίσταζαμε να δράσουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό", δήλωσε ο Clarida, αλλά "αυτό είναι ένα στοιχείο, όπως και η έκθεση για την αγορά εργασίας... Έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα ασκήσει κάποια ανοδική πίεση στις τιμές".