ΗΠΑ: Το υπουργείο Οικονομικών ζητά αυστηρότερο πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα

20/05/2021, 20:57
ΗΠΑ: Το υπουργείο Οικονομικών ζητά αυστηρότερο πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών κρυπτονομισμάτων καθώς και των συναλλαγών σε ψηφιακά νομίσματα, προσθέτοντας ότι θα απαιτήσει οποιαδήποτε μεταφορά αξίας άνω των 10.000 δολαρίων να γνωστοποιείται στην Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (IRS). 

"Τα κρυπτονομίσματα δημιουργούν ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τον εντοπισμό, διευκολύνοντας την παράνομη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της φοροδιαφυγής”, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

"Αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα του Προέδρου περιλαμβάνει επιπλέον πόρους για την IRS, ώστε να είναι σε θέσει να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη κρυπτονομισμάτων”, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας: "Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος αναφοράς χρηματοοικονομικών λογαριασμών, θα καλύπτονται τα κρυπτονομίσματα και οι λογαριασμοί ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, καθώς και οι λογαριασμοί υπηρεσιών πληρωμών που δέχονται κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, όπως στις συναλλαγές σε μετρητά, οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρυπτονομίσματα με εύλογη αγοραία αξία άνω των 10.000 δολαρίων, θα πρέπει να δηλώνουν τις συναλλαγές”.

Η είδηση εξανέμισε τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα το bitcoin, άνω του 9%, με το κρυπτονόμισμα να διαπραγματεύεται πλέον και πάλι κάτω από τα 40.000 δολάρια.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, και λόγω της υψηλής μεταβλητότητας των κρυπτονομισμάτων, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αναλυτών της Wall Street που εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να προβούν σε κινήσεις για τη ρύθμιση της αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζουν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το CNBC, είναι η ενίσχυση των πόρων και των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων των ΗΠΑ, καθώς και η αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσους παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η "τρύπα” μεταξύ των βεβαιωμένων φόρων στις ΗΠΑ και εκείνων που πραγματικά καταβλήθηκαν ανήλθε σε περίπου 600 δισ. δολάρια το 2019.

Η αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα πιθανότατα θα προκαλέσει νέα αναταραχή στις τάξεις των επενδυτών, οι οποίοι έχουν δει την αξία του bitcoin να κατρακυλά περίπου 25% τον τελευταίο μήνα.