Fed: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια

16/06/2021, 21:29
Fed: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκιά της η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως ήταν αναμενόμενο. Η Fed διατηρεί σταθερό και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ακόμη, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης αυξάνει και τις εκτιμήσεις σχετικά με το ύψος του πληθωρισμού.

Οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα, ενδεχομένως, να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της από το 2023, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι έδειξαν κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν τοποθετούσαν τις πρώτες αυξήσει το 2024.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Fed αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για για το τρέχον έτος, στο 3,4%, δηλαδή, μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, συνεχίζοντας ωστόσο να υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται είναι "παροδικές”.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά και τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας πλέον τον πήχη στο 7% από 6,5% προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ανεργία, στο 4,5%.