Google: «Καμπάνα» 500 εκατ. ευρώ από τις γαλλικές αρχές

13/07/2021, 11:57
Google: «Καμπάνα» 500 εκατ. ευρώ από τις γαλλικές αρχές

Πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στη Google από τις γαλλικές αρχές καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με εντολή της Γαλλίας που ήθλε να επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία με τους εκδότες για να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο των ειδήσεών τους στην πλατφόρμα της.

Η Alphabet αγνόησε την απόφαση του 2020 να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει για την εμφάνιση αποσπασμάτων άρθρων στην υπηρεσία Google News, δήλωσε το γραφείο ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Παρίσι.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλει η Γαλλία σε μία μόνο εταιρεία.

«Το πρόστιμο των 500 εκατ. ευρώ λαμβάνει υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα των παραβιάσεων που παρατηρήθηκαν», δήλωσε η πρόεδρος της γαλλικής υπηρεσίας, Ιζαμπέλ ντε Σίλβα.

Η Google από την πλευρά της δηλώνει «πολύ απογοητευμένη» με την απόφαση και θεωρεί ότι «ενήργησε με καλή πίστη σε όλη τη διαδικασία», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η Google πρόσθεσε ότι πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία με Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η οποία θα περιλαμβάνει παγκόσμια συμφωνία αδειοδότησης.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Google και των εκδοτών κρατάει καιρό. Οι ευρωπαίοι εκδότες πιέζουν τις ρυθμιστικές αρχές για πάνω από μια δεκαετία ώστε να αντιμετωπίσουν τη δύναμη της Google, η οποία κέρδισε δισ. ευρώ από τις διαφημίσεις. Τα παράπονα υποβλήθηκαν στη Γαλλία το 2019 από ομάδες που εκπροσωπούν εφημερίδες και περιοδικά καθώς και από το AFP.