Τζερόμ Πάουελ: Η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία

22/09/2021, 22:20
Τζερόμ Πάουελ: Η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία

Θα συνεχίσει τη στήριξη στην οικονομία των ΗΠΑ η Fed, με απώτερο σκοπό την πλήρη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις που είχε η υγειονομική κρίση. 

Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής της Κεντρικής Ομοπσονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC).

Ο Πάουελ σημείωσε πως η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος στις ΗΠΑ και τα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν στηρίζουν την πορεία προς την οριστική ανάκαμψη.

Όπως τόνισε, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να ενισχύονται, επισημαίνοντας ειδικότερα την άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αύξηση που όπως σημείωσε αναμένεται να συνεχιστεί με αντιστοιχο ρυθμό και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να κινηθεί προς τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι για την στήριξη της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι πολλά μέλη της Federal Reserve πιστεύουν ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ πληροί ήδη τα πρότυπα της Ομοσπονδιακής για "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο".

"Πολλοί στην επιτροπή πιστεύουν ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την απασχόληση... Υποθέτω ότι κατά τη δική μου άποψη ο στόχος για ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στην απασχόληση δεν έχει επιτευχθεί”, δήλωσε ο Πάουελ, εξηγώντας κατά κάποιον τρόπο γιατί δεν ελήφθη σήμερα απόφαση για έναρξης της μείωσης των αγορών ομολόγων.

Ο Πάουελ επανέλαβε, όμως, ότι η έναρξη μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων και ο ρυθμός με τον οποίο αυτό θα γίνει "δεν έχουν στόχο να αποτελέσουν άμεσο μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων”.