Πούτιν: Η Ρωσία θα ενισχύσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

06/10/2021, 23:21
Πούτιν: Η Ρωσία θα ενισχύσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

"Φρένο" στην ανοδική πορεία των τιμών φυσικού αερίου έβαλε η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση των παγκοσμίων αγορών ενέργειας, ενισχύοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως η ενίσχυση αφορά και τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας, αντιδρώντας στον κίνδυνο μείωσης της προσφοράς ενέργειας το επόμενο διάστημα. Οι ρωσικές πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να σημειώσουν νέο ρεκόρ φέτος ως αποτέλεσμα των αυξημένων ροών, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ρεκόρ στις τιμές φυσικού αερίου προκάλεσαν οι εντεινόμενοι φόβοι για ενεργειακές ελλείψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η απότομη διολίσθηση των τιμών -μετά από μια εβδομάδα αδιάλειπτων κερδών - καταδεικνύει πόσο εξαιρετικά ασταθείς έχουν γίνει οι αγορές ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, υποδαυλίζοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες ροές από τη Ρωσία ήταν μια σημαντική αιτία της ενεργειακής κρίσης. Αλλά η ρωσική Gazprom θα διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας από ό,τι είχε συμβληθεί για φέτος, με βάση τους πρώτους εννέα μήνες της προμήθειας.