Βρετανία: Η κρίση για την στερλίνα έχει τελειώσει, αλλά οι αναλυτές βλέπουν κι άλλα προβλήματα

03/11/2022, 15:34
Βρετανία: Η κρίση για την στερλίνα έχει τελειώσει, αλλά οι αναλυτές βλέπουν κι άλλα προβλήματα

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ανακοινώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδό της από το 1989.

Η στερλίνα βρίσκεται σε πιο σταθερή βάση μετά την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού Rishi Sunak, αλλά η Wall Street εξακολουθεί να βλέπει περαιτέρω «αναταράξεις» τους επόμενους 12 μήνες. Αφού υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος κάτω από 1,04 δολάρια στις 25 Σεπτεμβρίου μετά τις καταστροφικές ανακοινώσεις δημοσιονομικής πολιτικής που θα οδηγούσαν τελικά στην παραίτηση της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η στερλίνα είχε ανακάμψει σε περίπου 1,139 δολάρια μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αλλά παραμένει κάτω από 15% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Η προγραμματισμένη επιστροφή του Sunak σε μια πιο παραδοσιακά συντηρητική ατζέντα δημοσιονομικής πολιτικής σταθεροποίησε τις αγορές και μείωσε τις προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, προσφέροντας μια «ανάσα» στο βρετανικό νόμισμα.

Πιέσεις εξωτερικής χρηματοδότησης

Σε σημείωμά του την Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Deutsche Bank και στρατηγικός αναλυτής της FX, Shreyas Gopal είπε ότι το κεφάλαιο «κρίσης» για το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τώρα να κλείσει, με τη στερλίνα να είναι πλέον πιθανό να διαπραγματεύεται ως «κανονικό» νόμισμα, αλλά σημείωσε ότι η πίεση από τις μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης και τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια παραμένει για το νόμισμα.

«Οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν μεγάλες και, με βάση τις τρέχουσες τιμές αγοράς, οι πραγματικές αποδόσεις εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλα μεγάλα νομίσματα. Όσο το παγκόσμιο περιβάλλον κινδύνου παραμένει αδύναμο, αυτό αφήνει τη στερλίνα ευάλωτη και την πιθανή τάση πτωτική», δήλωσε ο Gopal. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ανακοινώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδό της από το 1989. «Συνολικά, παραμένουμε πτωτικοί στη στερλίνα και πιστεύουμε ότι η αδυναμία της θα επανέλθει για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο Gopal στο CNBC.

Το μακροχρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιδεινωθεί από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, οι οποίες έχουν προσθέσει σχεδόν το 2% του ΑΕΠ στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας τον περασμένο χρόνο, ενώ παράλληλα θέτει μια ιστορική συμπίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Οι πραγματικοί μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν με ρυθμό ρεκόρ το β’ τρίμηνο και ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλά 40 ετών στο 10,1% τον Σεπτέμβριο.