Βρετανία: Σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

16/11/2022, 13:31
Βρετανία: Σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Οι τιμές καταναλωτή ήταν 11,1% υψηλότερες τον Οκτώβριο από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, πάνω και από το 10,1% που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε περαιτέρω άνοδο τον Οκτώβριο, φθάνοντας σε νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, καθώς οι υψηλότερες τιμές χονδρικής ενέργειας τροφοδοτήθηκαν από τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας των νοικοκυριών.

Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι οι τιμές καταναλωτή ήταν 11,1% υψηλότερες τον Οκτώβριο από ό,τι πέρυσι, περισσότερο από την άνοδο 10,1% που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Αυτός είναι ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού από τον Φεβρουάριο του 1982 και ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal που προέβλεπαν κατά μέσο όρο άνοδο 10,9%.

“Αγκάθι” οι τιμές της ενέργειας

Το άλμα του πληθωρισμού οφειλόταν κυρίως στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν για τα περισσότερα νοικοκυριά, ακόμη και όταν η Βρετανική κυβέρνηση εφάρμοσε ανώτατο όριο (πλαφόν) στην τιμή της ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 65,7% σε ετήσια βάση, από την αύξηση 54% που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 128,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας το 95,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ο βασικός δείκτης τιμών –ο οποίος εξαιρεί κατηγορίες όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια– αυξήθηκε 6,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, αμετάβλητος από τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει γύρω στο 11% το τέταρτο τρίμηνο και θα μετριαστεί ελαφρά προς το 10% το πρώτο τρίμηνο του 2023.