Έρευνα BofA: Τι ψηφίζουν 281 fund managers για τις αγορές και τις οικονομίες

14/12/2022, 17:02
Έρευνα BofA: Τι ψηφίζουν 281 fund managers για τις αγορές και τις οικονομίες

«Σταθερά απαισιόδοξοι», παραμένουν για τις αγορές και τις οικονομίες 281 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 728 δισ. δολαρίων κατά την τελευταία έρευνα του Δεκεμβρίου της Bank of America.

«Σταθερά απαισιόδοξοι», παραμένουν για τις αγορές και τις οικονομίες 281 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 728 δισ. δολαρίων κατά την τελευταία έρευνα του Δεκεμβρίου της Bank of America.

Ο τρόμος που ένιωσαν πάντως οι επαγγελματίες των αγορών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μειώθηκε ελαφρώς, καθώς η Κίνα μεταβάλει την πολιτική μηδενικού COVID-19 που έχει κυριεύσει την οικονομία της για σχεδόν τρία χρόνια, με το 74% των διαχειριστών μάλιστα να αναμένει πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας της το τέλος του 2023.

Η έρευνα έδειξε, ότι το 69% των ερωτηθέντων αναμένει ασθενέστερη ανάπτυξη το επόμενο έτος, ποσοστό ελαφρώς βελτιωμένο από το 73% του περασμένου μήνα, αντανακλώντας αυτό που οι αναλυτές στρατηγικής με επικεφαλής τον Michael Hartnett της Bank of America αποκαλούν ως μία κατάσταση «σταθερής απαισιοδοξίας» μεταξύ των επενδυτών.

Οι προσδοκίες για τις οικονομίες βελτιώθηκαν επίσης, με το 68% των επενδυτών να αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος, από 77% τον Νοέμβριο.

Ο υψηλός πληθωρισμός στο επίκεντρο

Αν και το 90% των διαχειριστών αναμένει πως ο πληθωρισμός παγκοσμίως θα μειωθεί το επόμενο 12μηνο, εντούτοις, με ποσοστό 37% οι επαγγελματίες των αγορών θεωρούν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο 12μηνο είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ενώ ακολουθούν με 20% ο φόβος για παγκόσμια ύφεση, με ποσοστό 16% η αυστηρή στάση των κεντρικών τραπεζών και με ποσοστό 14% τόσο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι (κυρίως οι σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας και Κίνας – Ταιβάν), όσο και ένα συστημικό πιστωτικό επεισόδιο.

Οι «μειωμένες θέσεις» για τις μετοχές παραμένουν καθώς το 91% των διαχειριστών «βλέπει» ζοφερές τις προοπτικές των εταιρικών κερδών , ενώ για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο οι διαχειριστές, «γύρισαν» σε αυξημένες κατά 10% τις θέσεις τους στις ομολογιακές αγορές, αναμένοντας πως η fed θα κορυφώσει τα επιτόκια στο 5% το β΄ τρίμηνο του 2023.

Τα επίπεδα των μετρητών των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, τα οποία είναι συνήθως βρίσκονται στο ζενίθ σε περιόδους αστάθειας των αγορών και οικονομικής αβεβαιότητας, υποχώρησαν στο 5,9% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προβλέψεις των διαχειριστών πως επίκειται διολίσθηση του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο βρέθηκε εξάλλου το τελευταίο 12μηνο σε υψηλά 20 ετών, εκτινάχθηκαν πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006. Συνολικά το 27% των διαχειριστών κεφαλαίων θεωρεί πως τα κρατικά ομόλογα θα σημειώσουν την καλύτερη απόδοση το 2023, έναντι του 25% που «ψηφίζει» μετοχές.

Για το 2023, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν πάντως ότι οι μετοχές θα αντιμετωπίσουν θα έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα ανακάμψουν. Οι διαχειριστές είναι αρνητικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές βραχυπρόθεσμα, με το 88% των συμμετεχόντων να προβλέπουν για την περιοχή πτώση τα εταιρικά κέρδη και επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ το 68% θεωρεί πιθανή μία ύφεση στο επόμενο 12μηνο.