Δεδομένη μία νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 4 Μαΐου

26/04/2023, 09:39
Δεδομένη μία νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 4 Μαΐου

Το ύψος της αύξησης των επιτοκίων είναι ακόμη ανοιχτό προς συζήτηση, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, αλλά το μέγεθος της κίνησης αυτής είναι ακόμη ανοιχτό προς συζήτηση, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

“Για την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου στις 4 Μαΐου, τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι θα πρέπει να αυξήσουμε και πάλι τα επιτόκια… Από εκεί και πέρα, δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα- θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα”, δήλωσε ο Φίλιπ Λέιν στη συνέντευξη.

Ο Λέιν πρόσθεσε ότι η αύξηση των μισθών, που τώρα ξεπερνά το 5% και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σύμφωνα με ορισμένους, θα επιβραδυνθεί αργότερα φέτος.

Πρόσφατα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει», με σκοπό να αντιμετωπισθούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές. «Έχουμε πληθωρισμό που παραμένει πολύ ισχυρός σε σύγκριση με τον στόχο του 2%, μεσοπρόθεσμα», τόνισε από το Παρίσι.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat υπέδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβράδυνε στο 6.9%, τον Μάρτιο. Με βάση τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5.3% για το 2023 και να υποχωρήσει στο 2.9%, το 2024.