Έκρηξη χρεών των αμερικανικών νοικοκυριών

19/05/2023, 10:35
Έκρηξη χρεών των αμερικανικών νοικοκυριών

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα χρέη των αμερικανικών νοικοκυριών, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε η New York Fed

Στην πέραν του Ατλαντικού οικονομική υπερδύναμη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία.

Για το πρόβλημα της αύξησης του χρέους, θα βρεθεί μία κάποια λύση, έστω κι αν κοστίσει, μέχρι να συμφωνήσουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι. Για τις περιφερειακές τράπεζες δίνεται μάχη να μην ξεσπάσει νέα κρίση.

Στην κοινωνία, όμως, τι γίνεται; Ιδού: Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα χρέη των αμερικανικών νοικοκυριών, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε η New York Fed.

Παρά την σημαντική υποχώρηση στα ενυπόθηκα δάνεια και την αγορά νέων κατοικιών, λόγω της εκτίναξης του κόστους του δανεισμού από την αύξηση των επιτοκίων της Fed, ο συνολικός όγκος των χρεών των αμερικανικών νοικοκυριών απογειώθηκε στα 17,05 τρισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Καταγράφεται μάλιστα έκρηξη των χρεών προς τις πιστωτικές κάρτες, που για το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 986 δισ. δολάρια, ήτοι πολύ πάνω από τα επίπεδα προ της πανδημίας, με αποτέλεσμα πλέον να φτάνουν συνολικά περίπου το 1 τρισ. δολάρια. Ποσό που επίσης αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το δείκτη.