Bank of China: Πιθανή μείωση στις τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο

15/07/2023, 14:20
Bank of China: Πιθανή μείωση στις τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο

Η κεντρική τράπεζα είπε πως οι τιμές καταναλωτή πιθανότατα θα δουν ανάκαμψη σε σχήμα U μέσα στη χρονιά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας πιθανότατα θα υποχωρήσει τον Ιούλιο πριν έρθει η ανάκαμψη, δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ο Liu Guoqiang, αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (Bank of China).

Τα επίσημα μέτρα των τιμών καταναλωτή έχουν αλλάξει ελάχιστα τους τελευταίους αρκετούς μήνες εν μέσω χαμηλής ζήτησης, σε αντίθεση με τον υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Εφέτος, η ετήσια ανάπτυξη του δείκτη τιμών καταναλωτή έχει αμβλυνθεί και τον Ιούλιο μπορεί να υπάρξει πτώση», είπε ο Liu. Ισχυρίστηκε ότι η πτώση ήταν μόνο μια «φάση» λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης και των επιπτώσεων της βάσης. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποπληθωρισμός και δεν θα υπάρξει κίνδυνος αποπληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους», συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράγοντες όπως η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και η αύξηση της προσφοράς χρήματος.

Την ίδια ώρα τα νέα τραπεζικά δάνεια για τον Ιούνιο αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Η κεντρική τράπεζα είπε τον Απρίλιο πως οι τιμές καταναλωτή πιθανότατα θα δουν ανάκαμψη σε σχήμα U μέσα στη χρονιά. Ο Liu επανέλαβε αυτή την πρόβλεψη και τόνισε ότι αναμένει πως οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή θα μπορούσαν να πλησιάσουν το 1% μέχρι το τέλος του έτους.

Η Κίνα δεν ανέφερε αυτή την εβδομάδα καμία αλλαγή στις τιμές καταναλωτή για τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση. Λαμβάνοντας 0% ΔΤΚ με επιτόκιο δανεισμού αναφοράς αγοράς 3,55%, το πραγματικό επιτόκιο της Κίνας είναι πάνω από 3%, επεσήμανε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής έρευνας για την Κίνα στην JLL.

Αντίθετα, το πραγματικό επιτόκιο των ΗΠΑ είναι περίπου 0,5% δεδομένου του βασικού πληθωρισμού περίπου 4,5% και του επιτοκίου δανεισμού πάνω από 5%, είπε ο ίδιος. «Έτσι η Κίνα θα πρέπει πραγματικά να μειώσει τα επιτόκια», ανέφερε σημειώνοντας ότι εάν οι τιμές γίνονταν αποπληθωριστικές, το καθαρό αποτέλεσμα θα ήταν αυτό της αύξησης των επιτοκίων.