"Εφυγε" ο θρύλος της Columbia Τ. Λαμπρόπουλος

29/01/2021, 13:09

«Έφυγε» χθες ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας Τάκης Λαμπρόπουλος, ο άνθρωπος που στα 28 του χρόνια, ανέλαβε την διεύθυνση της Columbia, φέρνοντας την επανάσταση στην ελληνική δισκογραφία.

Μέλος της αυτοδημιούργητης μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας των Αδελφών Λαμπρόπουλων, ο Τάκης Λαμπρόπουλος πολύ σύντομα έκανε μια σειρά από τολμηρά καλλιτεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά βήματα, που καθόρισαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Επί των ημερών του, προσκάλεσε στην εταιρεία του, την Columbia, σπουδαίους Έλληνες ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσο, Αναγνωστάκη) αλλά και νέους τότε μουσικούς, όπως Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι και Σταύρο Ξαρχάκο. Διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και έφερε στο προσκήνιο νέες φωνές όπως της Μοσχολιού, του Αγγελόπουλου, του Διονυσίου, της Φαραντούρη, της Γαλάνη και του Νίκου Ξυλούρη.

Επίσης, καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο, με έργα μεγάλων ζωγράφων όπως των Τσαρούχη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μποστ, Αργυράκη, άλλαξε την αισθητική των εξώφυλλων δίσκων.

Οποιον και αν μπορεί να φανταστεί κανείς, τον ανέδειξε ο Λαμπρόπουλος. Από τον Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Τσιτσάνη, Κηλαηδόνη, Μούτση, Ζαμπέτα, ό,τι έκαναν ήταν από πίσω ο Λαμπρόπουλος.

Αλλά και Ρίτσο και Ελύτη και Σεφέρη και Γκάτσο και Αναγνωστάκη και Χριστοδούλου και Παπαδόπουλο, τους πάντες.

Με τον Λαμπρόπουλο και ο Καζαντζίδης, ο Κόκοτας, η Μοσχολιού, η Φαραντούρη, ο Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Αγγελόπουλος, τη Γαλάνη, όλους μας, όποιον κι αν βάζει το μυαλό καθενός, τους ανέδειξε η Copumbia, δηλαδή ο Τάκης Λαμπρόπουλος.