Ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο τον Μάρτιο, εστίαση τον Απρίλιο

08/03/2021, 16:23
Ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο τον Μάρτιο, εστίαση τον Απρίλιο

«Ευελπιστούμε ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει κανονικά, με κανόνες και ασφάλεια, πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν και εισηγηθεί θετικά η Επιτροπή» ανέφερε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Αναφορικά με τον γενικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, είπε ότι στοχεύουμε πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν και τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Και προχωρώντας οι εμβολιασμοί - και με τις αυξημένες παραδόσεις στο β' τρίμηνο του έτους - ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τον Απρίλιο να είμαστε σε διαφορετική φάση όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και αργότερα το Μάιο όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί και οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό».

Για τα σχολεία, πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, θα έχουν προτεραιότητα τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Έχουν παραμείνει πολύ καιρό κλειστά και στις εξετάσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους».

Σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω αξιοποίησης ιδιωτικών κλινικών δήλωσε πως το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τις αντοχές του αλλά αντέχει, ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και πως οποιοδήποτε άλλο μέτρο κριθεί αναγκαίο θα ληφθεί.

Οσον αφορά τις στοχευμένες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία, είπε ότι θα είναι για εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει απλώσει δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και αυτό προκύπτει και από την χαμηλότερη ύφεση. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να στηρίξει αυτούς που πλήττονται και από τον Απρίλιο θα στρέψουμε το βλέμμα και προς την ανάκαμψη της οικονομίας».