Νίκος Χαρδαλιάς: Παραμένουν στο βαθύ κόκκινο Αττική και Θεσσαλονίκη

02/04/2021, 19:37
Νίκος Χαρδαλιάς: Παραμένουν στο βαθύ κόκκινο Αττική και Θεσσαλονίκη

Για τουλάχιστον άλλη μια βδομάδα θα μείνουν στο βαθύ κόκκινο επίπεδο-πολύ αυξημένου κινύδνου Covid Αττική και Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, ενημέρωσε πως στο βαθύ κόκκινο παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες:

Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας

Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας

Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας

Χαλκιδικής, Πέλλας

Κοζάνης

Λέσβου

Ζακύνθου

Μυκόνου,

καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων Ρεθύμνου, Χανίων, Ιωαννιτών, Κατερίνης, Αμφίπολης Σερρών, Βέροιας, Σκιάθου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Ορεστίδος και Γρεβενών.

Από αύριο, Σάββατο, στις 06:00 στο βαθύ κόκκινο, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μπαίνουν με απόφαση της επιτροπής και η Π.Ε. Κιλκίς και οι δήμοι Σερρών, Κόνιτσας Ιωαννίνων, Σκύρου Εύβοιας, Αστυπάλαιας, Ρόδου και Χάλκης.

Στο ίδιο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, εντάσσονται επίσης και η Λέρος, η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου Κοζάνης, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Αντιθέτως, από αύριο βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο και μπαίνουν στο κόκκινο οι Π.Ε. Θεσπρωτίας και Ηρακλείου, καθώς και ο δήμος Μετσόβου.

Ειδικό καθεστώς περιορισμών

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, τίθενται από αύριο στις 6 το πρωί η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου.

Στις περιοχές αυτές, από αύριο το πρωί στις 6, θα ισχύουν τα εξής:

- Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ' οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 - και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

- Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων επιτρέπεται για λόγους υγείας και μόνο.

Επίσης, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00 .

- Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

- Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

- Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α' βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από τους θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Ο υφυπουργός έκρουσε «καμπανάκι» για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου τα κρούσματα είναι αυξημένα. Ζήτησε πιστή, αυστηρότατη τήρηση των μέτρων απ' όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών, «ώστε να μη δούμε το χειρότερο σενάριο».

Σε σχέση με τις διαδημοτικές μετακινήσεις στην Αττκή, ο υφυπουργός διευκρίνισε πως στην Αττική θα επιτρέπονται σε όλες τις Περιφερειακές της Ενότητες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα μόνο τα όρια κάθε μίας Περιφερειακής Ενότητας.