Δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

25/04/2021, 14:40
Δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού (στέλεχος Β.1.617.1) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Κυριακής ο ΕΟΔΥ.

Τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού (στέλεχος Β.1.617.1) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Κυριακής ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το περιστατικό βρέθηκε από Κινητή Μονάδα και πρόκειται για αλλοδαπή 33 ετών, που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στις αρχές Απριλίου στο Ντουμπάι, όπου είχε υποβληθεί σε μοριακό τεστ το οποίο είχε βγει αρνητικό. Όπως τονίζεται, εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. Ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει ήδη την ιχνηλάτηση των επαφών της.

Το πρώτο κορύσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης είχε εντοπισθεί στην Πάτρα την Παρασκευή 23 Απριλίου και αφορούσε Έλληνα -χωρίς ιστορικό ταξιδιού- ο οποίος δεν χρειάσθηκε και να νοσηλευθεί. Προβληματισμός προκλήθηκε με το κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Πάτρα αφού το ινδικό στέλεχος από τη μια δείχνει να έχει μεγάλη μεταδοτικότητα ενώ από την άλλη άγνωστο παραμένει αν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία. Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος.