Πρόγραμμα για τον οικονομικό αλφαβητισμό από την ΕΑΕΕ

21/12/2021, 13:54
Πρόγραμμα για τον οικονομικό αλφαβητισμό από την ΕΑΕΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του οικονομικού αλφαβητισμού των νέων μέσα από την εξοικείωσή τους με έννοιες του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Σωματείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (ΣΕΝ) υλοποιεί από το 2019 σε σχολεία της χώρας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ονειρεύομαι Σοφά», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου. Για τη σχολική χρονιά 2021-2022 το πρόγραμμα, έχοντας λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, εντάχθηκε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ενώ προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία.

Τα πρώτα χρόνια διεξαγωγής του, το πρόγραμμα «Ονειρεύομαι Σοφά» πέτυχε υψηλό βαθμό συμμετοχής μαθητών, με πάνω από 2.000 μαθητές από σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας και με πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης. Οι μαθητές που εξέφρασαν θετική εντύπωση από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα προσεγγίζουν το 98%, ενώ πάνω από 9 στους 10 μαθητές υποστήριξαν ότι μπορούν να το προτείνουν σε φίλους τους.

Tην τρέχουσα σχολική χρονιά, εκπαιδεύτηκαν επιπλέον 1.000 μαθητές.

Ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2019, με δια ζώσης εθελοντική συμμετοχή στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, το «Ονειρεύομαι Σοφά» εξελίχθηκε σε ένα πλήρως διαδικτυακό και διαδραστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, στο οποίο οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας dreamwisely.gr. Μέσα από ένα αναβαθμισμένο και φιλικό περιβάλλον η πλατφόρμα έχει μεταμορφωθεί σε ένα διαδραστικό «ταμπλό επιτραπέζιου παιχνιδιού». Ο κάθε μαθητής που συμμετέχει, προχωράει από ενότητα σε ενότητα, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που αποκτά, ώστε να εξοικειωθεί με τις έννοιες της επιχειρηματικότητας, των κινδύνων, της προνοητικότητας και της ασφάλειας.

«Σε έναν κόσμο στον οποίο το οικονομικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο, οι πολίτες σήμερα συχνά καλούνται να πάρουν σημαντικές οικονομικές αποφάσεις και να σχεδιάσουν τη ζωή τους, αδυνατώντας να κατανοήσουν βασικές σχετικές έννοιες και όρους. Η ΕΑΕΕ, ως θεσμικός φορέας του ασφαλιστικού κλάδου, με την υλοποίηση του προγράμματος «Ονειρεύομαι Σοφά» αναλαμβάνει δράση και επιχειρεί να εξοικειώσει τους μαθητές με βασικές χρηματοοινομικές έννοιες, αλλά και δώσει στις επόμενες γενιές πολιτών τα αναγκαία εφόδια για να κινηθούν με ασφάλεια και υπευθυνότητα στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον», δήλωσε σχετικά η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Μαργαρίτα Αντωνάκη.