«Τσουχτερό» κρύο και χιόνια – Πώς θα κινηθεί ο «Φίλιππος» τις επόμενες ώρες

11/03/2022, 13:30
«Τσουχτερό» κρύο και χιόνια – Πώς θα κινηθεί ο «Φίλιππος» τις επόμενες ώρες

Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών για τον μήνα Μάρτιο - Χωρίς φορτηγά η κίνηση σε Αττική και Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας - Κλειστά και σήμερα σχολεία σε βόρεια προάστια και σε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» βρίσκεται για δεύτερη ημέρα σε πλήρη εξέλιξη με ασθενείς βροχές, τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, μέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, παγετός στα ηπειρωτικά, και θερμοκρασία σε πτώση στα νότια, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι οποίοι προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση.

Μάλιστα, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών για τον μήνα Μάρτιο με τη χαμηλότερη να καταγράφεται χθες στο Καιμακτσαλάν με -14,9 βαθμούς μετά στον Παρνασσό με -12,3 βαθμούς, στο Βαθύσταλο Παρνασσού με -12,1 βαθμούς και ακολούθησε το Ανήλιο Μετσόβου με -11,9 βαθμούς.

Ο καιρός σήμερα

Για σήμερα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, αναμένεται χιονόνερο ή χιόνι στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς, των Κυκλάδων και της Κρήτης, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Μετά το μεσημέρι προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα μέχρι αργά το βράδυ θα είναι πυκνές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές και πρωινές ώρες θα έχουμε παγετό στα ηπειρωτικά και στο εσωτερικό της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 2 βαθμούς), -6 έως 6 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -3 έως 7 βαθμούς), 4 έως 11 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 10 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 6 έως 12 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και νωρίς το πρωί στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, στην Αττική θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι διάσπαρτες μπόρες χιονιού, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα. Από το βράδυ αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού, που θα είναι πρόσκαιρη. Οι άνεμοι βόρειοι και πιο ενισχυμένοι στα ανατολικά στα 5 με 6 μποφόρ, θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 1 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας η μέρα θα ξεκινήσει με ήλιο, αλλά και τσουχτερό κρύο, που θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας (από -3 ως 8 βαθμούς Κελσίου). Τοπικές συννεφιές θα εμφανιστούν από το μεσημέρι κυρίως στα ορεινά όπου ενδέχεται να σημειωθούν μπόρες χιονιού.

LIVE η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Χωρίς φορτηγά η κίνηση σε Αττική και Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ από τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης σε Αττική Οδό και Εθνική Αθηνών – Λαμίας, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν:
Α. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 22.00 ώρα της 10/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Β. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 22.00 ώρα της 10/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δ.Π.Λ. Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:
-Οχήματα οδικής βοήθειας
-Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
-Οχήματα εκτάκτου ανάγκης
-Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύνανται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Κλειστά και σήμερα σχολεία σε βόρεια προάστια και σε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής
Στο μεταξύ, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και μετά από διαβούλευση με τους Δημάρχους δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης και σήμερα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Βόρειο Τομέα, σε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής.

Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τις εισηγήσεις των δημάρχων. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της κακοκαιρίας και σε περίπτωση επιδείνωσής της για προληπτικούς λόγους και με στόχο την καλύτερη ασφάλεια μαθητών και καθηγητών θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Χιονοπτώσεις μέχρι την Κυριακή

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με Α.Α 04/2022, που εκδόθηκε την Τρίτη 08-03-2022 και αφορά την κακοκαιρία «Φίλιππος» (“Filippos”), επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως ακολούθως:

Η κακοκαιρία που έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Οι χιονοπτώσεις πιο αναλυτικά:
1. Σήμερα Παρασκευή (11-03-2022) θα συνεχιστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο και συγκεκριμένα, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και βόρεια Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα είναι όμως μικρής γενικά έντασης και παροδικές.

2. Αύριο Σάββατο (12-03-2022) χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται:

α. Στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί.

β. Στη Χαλκιδική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα.

γ. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης τηςΑττικής), την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα πεδινά της βόρειας Κρήτης.

3. Την Κυριακή (13-03-2022) οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές από νωρίς το πρωί θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν και μόνον στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα (14-03-2022), αλλά όχι με μεγάλες εντάσεις.