Γιατί στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος είναι 50% ακριβότερος από την Πορτογαλία κ. Γεωργιάδη;

23/03/2023, 07:52
Γιατί στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος είναι 50% ακριβότερος από την Πορτογαλία κ. Γεωργιάδη;

Μέχρι 22,8 το κιλό η τιμή του στην Αθήνα , κάτω από τα 15 ευρώ στη Λισαβόνα – Προσοχή με τους «μαϊμού» μπακαλιάρους από την Κίνα

Ο μπακαλιάρος, αποτελεί κλασσική ιεροτελεστία της ελληνικής κουζίνας.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε να τον μαγειρεύουμε με …χίλιους τρόπους, όπως υποστηρίζουν οι Πορτογάλοι, άλλοι μεσογειακοί ρέκτες αυτού του ψαριού που μας έρχεται παστωμένο από τα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας, αλλά έχουμε και εμείς τον τρόπο μας.

Για άγνωστους στη βιβλιογραφία λόγους πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας είναι συνδεδεμένα , με διάφορες επετείους, έτσι και η κατανάλωση του μπακαλιάρου «χαρακτηρίζει» την 25η Μαρτίου.

Εύλογο ήταν λοιπόν τις τελευταίες μέρες η τιμή του μπακαλιάρου, να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και της δημοσιογραφικής έρευνας.

Οι τιμές που παρελαύνουν τις τελευταίες μέρες στα μέσα ενημέρωσης ποικίλουν.

Ίσως επειδή ο μπακαλιάρος έχει πολλούς «συγγενείς» , κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει γνήσιος μπακαλιάρος στην αγορά με 5 και 6 ευρώ το κιλό.

Μας κοροϊδεύουν , εν γνώσει τους: Παρουσιάζουν ως μπακαλιάρο μερικά «ξαδέλφια» του όπως το λινγκ , ή το πολάκο.

Αλλά τα δύο ψάρια δεν προέρχονται μόνο από την Βόρεια Θάλασσα , υπάρχουν και εκεί αλλά όσα εισάγονται στην Ελλάδα και «βαφτίζονται» μπακαλιάροι διαθέτουν …διαβατήρια Κίνας , εκεί ψαρεύονται και εκεί επεξεργάζονται.

Ο γνήσιος «ευρωπαϊκός» μπακαλιάρος , αυτόν που οι ελληνικοί ουρανίσκου γνωρίζουν καλά , είναι πολύ ακριβότερος το Mega χθες αποκάλυψε ότι η τιμή του μπακαλιάρου Ισλανδίας φτάνει μέχρι 22,80 ευρώ το κιλό , της Νορβηγίας είναι κάτι φθηνότερος , στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η τιμή του μπακαλιάρου από τις Φερόες νήσους.

Εν κατακλείδι μπακαλιάρο καλής ποιότητας , δεν βρίσκεις κάτω από τα 15 ευρώ .

Η αλήθεια είναι κύριε Γεωργιάδη ότι στην Ελλάδα, ο μπακαλιάρος είναι πολύ ακριβότερος από ότι στην Πορτογαλία;

Όπως θα διαπιστώσετε οι Πορτογάλοι αγοράζουν τον fiel amigo (πιστό φίλο), φθηνότερα μέχρι και 50% σε σύγκριση με την Ελλάδα. Υπουργός Ανάπτυξης είστε , βρείτε γιατί …

Και μην κάνετε ξανά το λάθος , να βρεθείτε στη Βαρβάκειο για να διαφημίσετε «χαμηλές» τιμές , δεν έχουν την δυνατότητα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά , να ψωνίζουν από εκεί!