Στασινόπουλος: Η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο για τη βιομηχανία

22/03/2019, 16:01
1

Την έντονη ανησυχία των βιομηχάνων που εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό εξέφρασε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του ΔΣ της Viohalco και πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, μιλώντας στην εκδήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Πιτσιόρλα, για τη βιομηχανία.

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ανέφερε ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, οποιουδήποτε μεγέθους, είναι εκτεθειμένες σε πολλά μέτωπα και ειδικά σήμερα, χρειάζονται ένα προσεκτικά διαμορφωμένο ανταγωνιστικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να έχουν ισχυρή συμβολή στην εθνική οικονομία και την κοινωνία.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής σημείωσε ότι η ελληνική μεταποίηση ανακάμπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από το σύνολο της οικονομίας, ωστόσο η βελτίωση αυτή επήλθε χωρίς υποστήριξη και οφείλεται στον αγώνα και την προσαρμογή των ίδιων των επιχειρήσεων και στις πολύ ευνοϊκές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι εύθραυστη και ανεπαρκής σε σχέση με αυτό που χρειάζεται η χώρα για να κατακτήσει την ισχυρή και περιεκτική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναπτύξει η εγχώρια μεταποίηση το δυναμικό της και να ανταποδώσει το έτσι και αλλιώς χαμηλό κόστος μιας βιομηχανικής πολιτικής:

-Εάν αρθούν οι χρόνιες παθογένειες που κρατούν τη μεταποιητική βιομηχανία καθηλωμένη

-Εάν διασφαλίσουμε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας σε μια ανοιχτή και πλήρως διασυνδεδεμένη αγορά

-Εάν διαμορφώσουμε μια ενεργειακή πολιτική που δίνει περισσότερη σημασία στην ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας

-Εάν θεσπίσουμε επενδυτικά κίνητρα όπως επιταχυνόμενες αποσβέσεις και επιδότηση της καινοτομίας

-Εάν υπάρξει φορολογική σταθερότητα, μείωση του δυσβάστακτου μη μισθολογικού κόστους, περιορισμός της γραφειοκρατίας και εκσυγχρονισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των υπερωριών, που βασίζεται σε νόμο του 1920.