Ποιες εισηγμένες στήριξαν τις μετοχές τους με stock buybacks

11/03/2020, 12:57
1

Στην άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών τους προχώρησαν δεκάδες εισηγμένες κατά τις προηγούμενες εβδομάδες-φωτιά για το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η κάθετη υποχώρηση της αγοράς που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου και κορυφώθηκε με το -13,39% της περασμένη Δευτέρας, την τρίτη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση του Γενικού Δείκτη την τελευταία 20ετία, οδήγησε τις τιμές των μετοχών σε πολυετή χαμηλά. Καλύτερη, τηρουμένων των αναλογιών, συμπεριφορά επέδειξαν όσοι τίτλοι απορρόφησαν μέρος της πίεσης μέσω εντολών για stock buybacks.

Ως γνωστόν, τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών αποτελούν για τις εισηγμένες επιχειρήσεις ένα ισχυρό εργαλείο ώστε να θωρακίσουν τις μετοχικές τους αξίες και να παράσχουν ένα δίχτυ ασφάλειας στους μετόχους απέναντι σε έκτακτες συνθήκες και κρίσεις.

Καθώς οι ίδιες μετοχές που αποκτώνται στη συνέχεια συνήθως ακυρώνονται (σ.σ. μπορεί να επιλεχθεί και η διανομή τους στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησης της εταιρείας), αυτό αποβαίνει προς όφελος των μετόχων αφού η μείωση του αριθμού των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας βελτιώνει τα κέρδη ανά μετοχή.

Με βάση, λοιπόν, τις ανακοινώσεις προς το Χρηματιστήριο (έως τις 10/3), στις πλέον δραστήριες εταιρείες σε επαναγορές μετοχών περιλαμβάνεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κατά το διάστημα του sell-off στο Χ.Α. και συγκεκριμένα από τις 28/2, η εταιρεία απέκτησε (με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις) 455 χιλιάδες μετοχές της, έναντι 3,4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η εταιρεία στις 9/3, ημέρα του τεράστιου κύματος πωλήσεων στο Χ.Α., προχώρησε σε αγορά 250 χιλιάδων ίδιων μετοχών, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ. Σε σημαντικές αγορές μετοχών της προχώρησε και η μητρική ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με αποκορύφωμα την περασμένη Δευτέρα όταν αποκτήθηκαν 60,5 χιλ. τίτλοι, έναντι 290 χιλ. ευρώ.

  • O OTE μόνο το τελευταίο τριήμερο απέκτησε συνολικά 207 χιλιάδες ίδιες μετοχές από το ταμπλό, δαπανώντας 2,4 εκατ. ευρώ. Την περασμένη |Δευτέρα, μάλιστα, αποκτήθηκαν 100.000 μετοχές, αξίας 1,1 εκατ. ευρώ. Μετά και την προαναφερόμενη αγορά, η εταιρεία κατέχει 10.024.092 ίδιες μετοχές, ποσοστό 2,089% του συνόλου των μετοχών.
  • Σε αθρόες αγορές ιδίων μετοχών προχώρησε και η Motor Oil. Η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει πως μετά τις τελευταίες αγορές, κατέχει συνολικά 50.357 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,05% του μετοχικού της κεφαλαίου, με μέση τιμή κτήσης τα 13,27 ευρώ ανά μετοχή. Την περασμένη Δευτέρα η εταιρεία απέκτησε 21.000 μετοχές, συνολικής αξίας 271 χιλ. ευρώ.
  • Η Fourlis την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η αγορά μετοχών της (μέχρι του αριθμού των 2.590.365 μετοχών) έως την 14.06.2021, με κατώτατο όριο απόκτησης το 1 ευρώ ανά μετοχή και ανώτατο όριο απόκτησης τα 8 ευρώ ανά μετοχή. Τη Δευτέρα 9/3 αποκτήθηκαν 3.000 μετοχές.
  • Στις 28/2 η Quest Συμμετοχών έλαβε απόφαση για αγορά έως 1 εκατ. ιδίων μετοχών (με κατώτατη τιμή αγοράς το 1 ευρώ και ανώτατη τα 10 ευρώ ανά μετοχή) και σχεδόν αμέσως το share buyback ενεργοποιήθηκε. Έως σήμερα έχουν αποκτηθεί 16.000 μετοχές, αξίας 106 χιλ. ευρώ
Σε αγορές ιδίων μετοχών προχώρησαν, μεταξύ άλλων, η Alpha Trust Ανδρομεδα, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η CNL Capital, η Π. Πετρόπουλος, το Ιασώ, η Intracom, η Intrakat, η Profile και ο ΑΔΜΗΕ που την περασμένη Δευτέρα προέβη σε αγορά 40.000 ιδίων μετοχών, έναντι 78 χιλ. ευρώ. Συνολικά η εταιρεία κατέχει 80.341 ίδιες μετοχές (ποσοστό 0, 035% επί του συνόλου)

Παράλληλα, να σημειωθεί πως αρκετοί insiders, πρόσωπα δηλαδή που μετέχουν στο δ.σ. και σε διευθυντικές θέσεις εισηγμένων, καθώς και βασικοί μέτοχοι, πραγματοποίησαν αγορές το τελευταίο διάστημα επί των μετοχών τους.

Επιπρόσθετα, αρκετές ακόμη εισηγμένες προγραμματίζουν τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων τους προκειμένου να εγκρίνουν την ενεργοποίηση απόκτησης ίδιων μετοχών, μεταξύ αυτών η Μυτιληναίος που συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της για τις 27 Μαρτίου, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την έγκριση προγράμματος απόκτησης ίδιων μετοχών με σκοπό τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου, και την ακύρωσή τους, ή /και τη διανομή τους στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησης της Εταιρείας ή /και συνδεδεμένης εταιρείας σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα πολιτική αμοιβών.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα τις σχετικές πληροφορίες, θα έχει ισχύ δύο έτη και θα αφορά μέχρι ποσοστό 10% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ήτοι συνολικά μέχρι 14.289.116 μετοχές (συμπεριλαμβανομένων των ιδίων μετοχών που ήδη θα κατέχει η εταιρεία σε κάθε χρονική στιγμή). Σε ό,τι αφορά το εύρος της τιμής αυτό ορίζεται μεταξύ 0,97 ευρώ (κατώτατη τιμή) έως 20 (ανώτατη τιμή) ευρώ ανά μετοχή, για χρονικό διάστημα 24 μηνών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης από την παρούσα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.