Συμφωνία Μέρντοχ - Google φέρνει τέλος σε πολυετή διαμάχη στον τομέα των ειδήσεων

17/02/2021, 21:27
Συμφωνία Μέρντοχ - Google φέρνει τέλος σε πολυετή διαμάχη στον τομέα των ειδήσεων

Τον τερματισμό της διαμάχης του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούμπερτ Μέρντοχ με τον τεχνολογικό κολοσσό Google φαίνεται να σταματά η παγκόσμια συμφωνία που υπέγραψε ο ειδησεογραφικός Ομιλος  News Corp με την θυγατρική της Alphabet σε ότι αφορά  τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Οι δύο εταιρείες πρόκειται να αναπτύξουν μια συνδρομητική πλατφόρμα, μέσω της οποίαςωθα μοιράζονται τα διαφημιστικά έσοδα που προκύπτουν από τις υπηρεσίες της Google, ενώ θα προωθήσουν την παραγωγή ηχητικού δημοσιογραφικού περιεχομένου και βίντεο μέσω του YouTube, όπως αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από αρκετά χρόνια διαμάχης του Μέρντοχ με τον τεχνολογικό κολοσσό, με πιο πρόσφατη κόντρα αυτήν στην Αυστραλία όπου η Google απείλησε να κλείσει τη μηχανή αναζήτησή της προκειμένου να αποφύγει έναν "ανεφάρμοστο” κατά την ίδια νόμο που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας.

Η συμφωνία αποτελεί μια ακόμη σημαντική επιτυχία για τον 89χρονο μεγιστάνα του Τύπου, τον γιο του Λόκλαν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της News Corp, Ρόμπερτ Τόμσον, να εξασφαλίσουν την πληρωμή για τη χρήση premium ειδησεογραφικού περιεχομένου από τις τεχνολογικές πλατφόρμες. Σημειώνεται ότι ο Μέρντοχ στο παρελθόν έχει συνάψει συμφωνίες πληρωμών με την Apple και το Facebook για τις υπηρεσίες τους Apple News και Facebook News.

Η εταιρεία, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, περιοριζόμενη να αναφέρει μόνο ότι προβλέπει "σημαντικές πληρωμές" από την Google.