Χαλυβουργική: Αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από την ΕΤΕ

04/03/2021, 09:15
Χαλυβουργική: Αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από την ΕΤΕ

Αίτηση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κατέθεσε για την Χαλυβουργική η Εθνική Τράπεζα.

Η αίτηση αναφέρει ότι η εταιρεία είναι αποδεδειγμένα σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών της ήδη από τα τέλη του 2015.

Όπως επισημαίνεται στην αίτηση η Εθνική Τράπεζα έχει απαίτηση από τη Χαλυβουργική η οποία υπερβαίνει τα 296 εκατ. ευρώ (βάσει του ισοζυγίου της εταιρείας με ημερομηνία 31/12/2018)- ποσό που αντιστοιχεί στο 52,6% του συνόλου των απαιτήσεων εις βάρος της εταιρείας.

Βάσει των στοιχείων της τράπεζας η απαίτηση ανήλθε σε 301,791 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2018, που εκπροσωπεί ποσοστό 53,7% του συνόλου των απαιτήσεων, και την 30η.11.2020, σε 343,773 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας υπερβαίνουν τα 562 εκατ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο της αίτησης σημειώνεται πως η υπαγωγή της Χαλυβουργικής στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης είναι ο μόνος ορατός τρόπος για την επίτευξη του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος, προς το συμφέρον των πιστωτών της καθώς, όπως υποστηρίζει, η επιχειρούμενη με την υπό κρίση διαδικασία ταχεία πώληση του ενεργητικού της Χαλυβουργικής αποτρέπει την απαξίωσή της και τον περιουσιακό κατακερματισμό της.

Η τράπεζα προτείνει έτσι να διαταχθεί η υπαγωγή της εταιρείας σε ειδική διαχείριση, να επιβληθεί σε βάρος της εταιρείας η δικαστική δαπάνη και η αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου της.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 ο ΑΔΜΗΕ κατέβασε τον διακόπτη ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής, γράφοντας έτσι ουσιαστικά τους τίτλους τέλους στην ιστορική βιομηχανία. Το τέλος της Χαλυβουργικής είχε προεξοφληθεί από την αγορά από το 2015, οπότε και η επιχείρηση, αδύναμη να αντιμετωπίσει την κρίση που χτύπησε τον κλάδο, αφέθηκε ουσιαστικά στην τύχη της.