ΔΕΗ: Στα €2 δισ. το πρόγραμμα εσόδων το 2021

09/03/2021, 07:45
ΔΕΗ: Στα €2 δισ. το πρόγραμμα εσόδων το 2021

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του επιτελείου του κ. Γ. Στάσση, η ΔΕΗ με  διάφορες κινήσεις στοχεύει εφέτος σε έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ συνολικά.

Τα 500 εκατομμύρια θα αντληθούν από την έξοδο στις αγορές. Τα υπόλοιπα από την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, τις οφειλές του ευρύτερου Δημοσίου (συμπεριλαμβάνεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση) για πληρωμές λογαριασμών της ΔΕΗ, από τιτλοποιήσεις χρεών, από αποζημιώσεις «τελευταίου καταφυγίου» μέσω όμως ΕΕ (θέλει πολιτικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες) και φυσικά από τους μεγάλους, μεσαίους και μικρούς καταναλωτές

Συνολικά από τη συλλογή των οφειλών η διοίκηση αναμένει περίπου 500 εκατομμύρια την περίοδο 2020-2023. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γ. Στάσσης, «σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων ολοκληρώσαμε τη συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημέρες -την πρώτη συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων από λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη- με την αρχική άντληση 150 εκατ. ευρώ από τη συνολική σύμβαση των 200 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΔΕΗ εξασφάλισε νέα γραμμή χρηματοδότησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ, βασικός στόχος είναι ο περιορισμός σταδιακά του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA. Με σύμμαχο, πάντως, τις επιδόσεις στο 9μηνο και την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί από πέρυσι αλλά και την αποκλιμάκωση των τιμών σε υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, CO2, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης από τα ΝΟΜΕ, η χρηματιστηριακή πορεία της εταιρείας έχει μπει στα ραντάρ των αγορών.