Pernod Ricard Hellas: Μειωμένες πωλήσεις, σταθερή κερδοφορία το 2020

09/03/2021, 15:14
Pernod Ricard Hellas: Μειωμένες πωλήσεις, σταθερή κερδοφορία το 2020

Μειωμένες πωλήσεις κατά 13,5% παρουσίασε το 2020 η εταιρεία Pernod Ricard Hellas σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Παρά την πτώση του κύκλου εργασιών εξαιτίας της πανδημίας, αναφέρει η εταιρεία, η κερδοφορία προ φόρων παρέμεινε σταθερή ως αποτέλεσμα της συγκράτησης των εξόδων προβολής και διαφήμισης καθώς και της ορθής διαχείρισης των λειτουργικών δαπανών της.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 65 εκατ. ευρώ, 31 εκατ. ευρώ εκτός φόρων ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ. Η πτώση των πωλήσεων οφείλεται αποκλειστικά στο αρνητικό αποτύπωμα της πανδημίας στο τελευταίο τρίμηνο της χρήσης (Απρίλιος - Ιούνιος), που οι καθαρές πωλήσεις έκλεισαν -36%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών ήταν από τους πιο βαριά πληγέντες λόγω του lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020 με το καθολικό κλείσιμο της εστίασης για περισσότερο από δυόμιση μήνες καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό που οδήγησε σε πτώση της συνολικής αγοράς αλκοολούχων -22% (σε όγκους) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο Cyril Claquin, διευθύνων σύμβουλος της Pernod Ricard Hellas δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία έβαλε απότομο φρένο στην δυναμική ανάπτυξη της εταιρίας μας. Έως τον Φεβρουάριο του 2020 οι καθαρές πωλήσεις μας έτρεχαν με σχεδόν +6% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο της προηγούμενης χρήσης. Παρότι ανήκαμε στους πιο βαριά πληγέντες κλάδους, δεν έγινε καμιά χρήση των διατάξεων που μας παρείχε ο νόμος ως προς τους εργαζόμενους αλλά και τους συνεργάτες μας: Κανένας εργαζόμενος μας δεν βγήκε σε αναστολή, κανένας μισθός δεν μειώθηκε, καμία παράταση πληρωμής δεν δόθηκε σε επιταγές που είχαμε εκδώσει προς τους προμηθευτές μας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Pernod Ricard Hellas κατέβαλε μέσα στη χρήση 48 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (210 εκατ. ευρώ κατά τις τέσσερις τελευταίες οικονομικές χρήσεις).

Παράλληλα, συγκρατημένη πτώση διαπιστώνεται και στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Pernod Ricard παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Ιούλιος 2020 - Δεκέμβριος 2020).

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε μείωση κατά -3,9% στις οργανικές πωλήσεις, που ανήλθαν στα 4.985 εκατ. ευρώ και -2,4% μείωση κερδών προ φόρων, που ανήλθαν στα 1.746 εκατ. ευρώ. Η Pernod Ricard κέρδισε ή διατήρησε τα μερίδια της σε βασικές αγορές, ιδίως στην Ευρώπη, παρά τις δυσχέρειες στη αγορά και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν.