Μελέτη PwC: 6 δισ. προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2020

18/03/2021, 13:38
Μελέτη PwC: 6 δισ. προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2020

Ποσό ύψους 6 δισ. ευρώ προσέλκυσαν συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά το 2020 σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2020». Από αυτά, 4,1 δισ. ευρώ αφορούν  εξαγορές και συγχωνεύσεις, 1,7 δισ. ευρώ εταιρικά ομόλογα, 45 εκατ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεις και 600 εκατ. ευρώ συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο αριθμός των Ε&Σ μειώθηκε κατά 31% το 2020, όμως η μέση αξία συναλλαγής αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, αντανακλώντας μια μεταστροφή προς μεγαλύτερες συναλλαγές. Συγκεκριμένα, το 2020, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υλοποιήθηκαν 10 συναλλαγές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (>100 εκατ. ευρώ), έναντι 8 το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 10 μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές, στις 8 συμμετείχαν ξένοι επενδυτές, αναδεικνύοντας την τάση προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Διαφοροποίηση σημειώνεται και στην κατεύθυνση των συναλλαγών σε σχέση με το 2019, με τις εισερχόμενες συναλλαγές να μειώνονται σε αριθμό κατά 22 συναλλαγές, αλλα να αυξάνονται σε όρους μέσης αξίας κατά 46 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι εγχώριες συναλλαγές αυξήθηκαν οριακά σε αριθμό (κατά 2 συναλλαγές) ενώ διπλασιάστηκε η μέση αξία τους. Συνολικά, η αγορά Ε&Σ οδηγήθηκε από εγχώριες συναλλαγές οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο μικρές και οδηγούμενες από ελληνικά κεφάλαια, ενώ οι εισερχόμενες και εξερχόμενες συναλλαγές ήταν λιγότερες σε αριθμό αλλά με υψηλότερο μέσο μέγεθος.

Σε αντίθεση με το 2019 όπου υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα, το 2020 κυριάρχησε ο κλάδος των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ, Τεχνολογία), όπου πραγματοποιήθηκαν 14 συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται και στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η εξαγορά εταιρειών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. Skroutz, Instashop, caremarket) με υψηλό τίμημα συναλλαγής, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κλάδος της Ενέργειας με 9 συναλλαγές, ως αποτέλεσμα της ευρύτερης μετάβασης που επιχειρείται προς ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης.

Για το 2021, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και των σχετικών ανακοινώσεων, η αξία των συναλλαγών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «Η χώρα μας, παρά τις δημοσιονομικές επεκτάσεις που απαιτήθηκαν λόγω της πανδημίας, κατάφερε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών που είχε χτίσει την τελευταία περίοδο, σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποτυπώνεται στην άντληση ρευστότητας μέσω 5 εκδόσεων ομολόγων, με ιδιαίτερα ευνοϊκές αποδόσεις.

Οι προβλέψεις για μετά το πέρας της πανδημίας είναι θετικές. Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι υψίστης σημασίας καθώς χρειάζεται να κατευθυνθούν προς παραγωγικές επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές δράσεις δημιουργώντας δυνατότητες για ισχυρή ανάκαμψη και ενδυνάμωση της παραγωγικής δομής της χώρας. Η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αναφορικά με την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, αναδεικνύοντας το δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσει η χώρα και μετά την πανδημική κρίση συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων».