Νέα σελίδα στις σχέσεις της ΔΕΗ με τη βιομηχανία

06/07/2021, 08:22
Νέα σελίδα στις σχέσεις της ΔΕΗ με τη βιομηχανία

Νέα εποχή στις σχέσεις της ΔΕΗ με τη βιομηχανία σηματοδοτούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την υπογραφή συμβάσεων που θα ρυθμίζουν το καθεστώς ηλεκτροδότησης των μονάδων που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή και τη μέση τάση.

Στόχος της ΔΕΗ, όπως επισημαίνουν υψηλά ιστάμενες πηγές της εταιρείας και επιβεβαιώνει η πλευρά της βιομηχανίας, είναι να υπογραφούν τώρα συμφωνίες που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής ρεύματος για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2022 και να γίνει σαφές παράλληλα ότι μετά από αυτή τη χρονική στιγμή τα τιμολόγια - για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να παραμείνουν πελάτες της ΔΕΗ - θα συνδέονται με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά.

Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η συμφωνία της ΔΕΗ με την Αλουμίνιο της Ελλάδος (Mytilineos), που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος στη χώρα, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η σύμβαση αυτή θα είναι τελευταία με τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας.

Μετά το 2023 το εργοστάσιο θα ηλεκτροδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW αλλά και από διμερείς συμβάσεις με τα φωτοβολταϊκά της εταιρείας.

Ενόψει των εξελίξεων που προδιαγράφονται οι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας εξετάζουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση των μονάδων τους με ανταγωνιστικό κόστος μετά το 2023:

-'Αλλοι ξεκινούν διαπραγματεύσεις με παραγωγούς ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) για την υπογραφή διμερών συμβάσεων αγοράς ενέργειας, τα λεγόμενα ΡΡΑ, μια λύση που φαίνεται ότι θα κερδίζει έδαφος καθώς ωριμάζει η αγορά των ΑΠΕ καθώς εξασφαλίζει αφενός χαμηλότερες τιμές και αφετέρου το "πρασίνισμα" της παραγωγής που

-'Αλλοι αναπτύσσουν δικές τους μονάδες φυσικού αερίου ή / και ανανεώσιμες πηγές.

-'Αλλοι προσανατολίζονται σε συνδυασμό λύσεων (ίδια παραγωγή, αγορές από ΔΕΗ και τρίτους παραγωγούς, εισαγωγές).

Αντίστοιχα η ΔΕΗ διαμορφώνει τη δική της στρατηγική με γνώμονα την προοπτική να απωλέσει μεγάλο μέρος του βιομηχανικού φορτίου τα επόμενα χρόνια, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική μείωση του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης, σε συμμόρφωση με τους στόχους που έχουν τεθεί για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και χωρίς ιδιαίτερες θυσίες στην κερδοφορία της εταιρείας.

Παράλληλα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που είναι σε εξέλιξη καταγράφεται πρόοδος με αρκετές αλλά όχι με όλες, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, τις επιχειρήσεις καθώς η άνοδος του κόστους της ενέργειας διαμορφώνει νέα δεδομένα για την υπογραφή συμβάσεων.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, το θέμα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις καθώς η διαμόρφωση του κόστους της ενέργειας συνδέεται με τις συνολικές δαπάνες και τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των επιχειρήσεων για χρηματοδότηση των δρομολογούμενων επενδύσεων.

"Με την έννοια αυτή, τονίζει, ζητάμε κατανόηση και συνεργασία από όλους όσοι επηρεάζουν τον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμολογίων της ενέργειας".