AGRINO: Αυξημένες οι πωλήσεις και η κερδοφορία το 2020

02/09/2021, 13:49
AGRINO: Αυξημένες οι πωλήσεις και η κερδοφορία το 2020

Θετική χρονιά για την εταιρεία Agrino αποδείχθηκε το 2020 καθώς παρουσίασε άνοδο κατά 14,5% στον κύκλο εργασιών της που έφθασε τα €33,5 εκατ. από €29,2 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα, τόσο η λειτουργική κερδοφορία όσο και η καθαρή κερδοφορία της Agrino εμφάνισαν αξιοσημείωτη άνοδο, με τα απόλυτα νούμερα τους να είναι τα υψηλότερα των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, το EBITDA ανήλθε στα 4,49 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 2,78 εκατ. ευρώ.

To προσωπικό της εταιρίας αυξήθηκε κατά 5% ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2021.

Σχετικά με τις επιμέρους κατηγορίες και ειδικότερα στην κατηγορία του ρυζιού και των οσπρίων το 2020 δεν αποτελεί έτος αναφοράς καθώς λόγω της μακροχρόνιας καραντίνας, μεγάλο μέρος του όγκου πωλήσεων που αφορούσε την εστίαση μετατοπίστηκε στο οργανωμένο λιανεμπόριο και στα επώνυμα προϊόντα. Αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη αύξηση πωλήσεων στην κατηγορία του ρυζιού και ακόμη μεγαλύτερη αυτή των οσπρίων, που επιπροσθέτως υποβοηθείται από τη διεθνή τάση της επαναφοράς στην υγιεινή διατροφή και της υποκατάστασης των ζωικών πρωτεϊνών από φυτικές.

Τα ηγετικά μερίδια αγοράς στο ρύζι διατηρήθηκαν και δείχνουν αυξητική τάση το 2021, στο δε όσπριο ενισχύθηκαν δημιουργώντας την προσδοκία για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.

Στην κατηγορία των ρυζογκοφρετών η Agrino συνέχισεδυναμικά την ανάπτυξη της με το λανσάρισμα των ρυζογκοφρετών με σοκολάτα τον Μάιο και των miniρυζογκοφρετών στα τέλη του έτους. Το μερίδιο αγοράς στο κλείσιμο του έτους υπερέβη το 40% στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Τα αποτελέσματα του πρώτου οκταμήνου του 2021 είναι ενθαρρυντικά και τα πλάνα της εταιρίας για τουπόλοιπο της χρονιάς περιλαμβάνουν λανσάρισμα νέων προϊόντων ενώ έχει τεθεί ο στόχος περαιτέρω ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται.

Αναφορικά με την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία δεν συνετέλεσαν στην υλοποίηση των αναπτυξιακών της πλάνων, ωστόσο τα πρώτα θετικά στοιχεία του 2021 προμηνύουν σημαντικές προσδοκίες ανάπτυξης των εξαγωγών της Agrino σε χώρες-στόχους κυρίως της ΕΕ και των ΗΠΑ για τα προσεχή έτη.

Τέλος, πάρα τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, επιταχύνεται η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας, ύψους περί τα 12 εκατ. ευρώ του υψηλότερου στην εξηνταπεντάχρονη ιστορία της. Το πλάνο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2023 και θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική τόσο στην παρουσία της Agrino στην ελληνική αγορά, κυρίως όμως στις αγορές του εξωτερικού.

Σχετικά με τις ειδικές συνθήκες του 2020 η πανδημία βρήκε την Agrino σε φάση ανάπτυξης της κατηγορίας των ρυζογκοφρετών που είχε λανσάρει προ ενός έτους αλλά και στην ανανέωση της κατηγορίας των οσπρίων με νέες συσκευασίες και σημαντική διαφημιστική υποστήριξη.

Πρωταρχικός στόχος ήταν η αντιμετώπιση των υγειονομικών θεμάτων και, κυρίως, η προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, των συνεργατών και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της. Η Agrino ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στις απαιτητικές συνθήκες της πανδημίας καθώς κατάρτισε εγκαίρως πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού με αξιέπαινα αποτελέσματα, όπως η μηδενική εμφάνιση κρουσμάτων, η μη απώλεια παραγωγικού χρόνου και η επίτευξη πλήρους λειτουργίας παρά τις προκλήσεις της τηλεργασίας.

Ταυτόχρονα, συναισθανόμενη το χρέος προς το κοινωνικό σύνολο η Agrino χορήγησε σημαντικές ποσότητες υγειονομικού υλικού σε δημόσια νοσοκομεία.