Ευάγγελος Μυτιληναίος: Την άνοιξη νέα έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο

24/11/2022, 10:42
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Την άνοιξη νέα έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο

Για πολύ οριακές ισορροπίες στην αγορά φυσικού αερίου έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος!

Για πολύ οριακές ισορροπίες στην αγορά φυσικού αερίου έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της πρώτης «έξυπνης πόλης» στην Ελλάδα στα Ασπρα Σπίτια στη Βοιωτία.

O ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου που ο καιρός σύμφωνα με τις προβλέψεις θα παραμείνει ήπιος, δεν θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις. Μετέφερε εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για ένα νέο μεγάλο «μπουμ» την άνοιξη, όταν τον Μάρτιο θα έχουν μειωθεί τα αποθέματα λόγω του χειμώνα και θα πρέπει να αρχίσει το γέμισμα των αποθηκών για τον επόμενο χειμώνα.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Ε.Ε. για πλαφόν στα 275 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου επανέλαβε την άποψη που είχε εκφράσει προ διμήνου, ότι είναι δύσκολο να βρεθεί μια «χρυσή τιμή» που θα είναι χαμηλή αλλά θα προσελκύει φορτία LNG στην Ευρώπη. Ειδικότερα για το ύψος του πλαφόν σχολίασε ότι τιμή 275 ευρώ/μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο σημαίνει 600 ευρώ/μεγαβατώρα στο ρεύμα. Από την άλλη, μια τιμή στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο σημαίνει ότι μπορεί να μην ξαναδούμε φορτίο LNG στην Ευρώπη.

Με καυστικό τρόπο σχολίασε και την κυβερνητική απόφαση για φορολόγηση 100% των υπερεσόδων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν έχω ξαναδεί 100% φορολόγηση σε άλλη χώρα. Ακούγεται σαν δήμευση», είπε, ενώ έκανε λόγο και για διατίμηση κερδών. «Κάθε μήνα σου λένε να τιμολογήσεις δέκα ημέρες νωρίτερα, αλλά αν τολμήσεις ή αν τολμήσουν οι αγορές να σου φέρουν κέρδη θα τα χάσεις όλα. Αυτό είναι διατίμηση», είπε και συμπλήρωσε ότι συνολικά στη Mytilineos η φορολογία (κάθε είδους) κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μετασχηματισμό και νέα στελέχη φέρνει το 2023

Στο μεταξύ, σε νέο εταιρικό μετασχηματισμό, ο οποίος θα προετοιμάσει και το έδαφος για την «αλλαγή φρουράς» στη διοικητική και διευθυντική ομάδα της εταιρείας, αλλά και την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προχωράει η Mytilineos, έξι χρόνια μετά τη ριζική αναδιάρθρωση συγχωνεύσεως διά της απορρόφησης όλων των βασικών θυγατρικών, που οδήγησε στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα και πιο κερδοφόρα επιχειρηματικά σχήματα στην Ελλάδα και την κατάταξή του ανάμεσα στους κολοσσούς της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε νέα εταιρική αναδιάρθρωση γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ο κ. Μυτιληναίος στο περιθώριο της εκδήλωσης. Αν και ο ίδιος παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο, οι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να μετασχηματίζεται στη βάση δύο πυλώνων που θα ταυτίζονται με τις βασικές δραστηριότητες και θα αποτυπώνουν άμεσα και ευδιάκριτα τη στρατηγική στόχευση «βιώσιμη ενέργεια και πράσινη “Αλουμίνιον”».